Annons
Insändare

Göran Göransson: Alarmerande att inte ens erkänna att det sker en personalflykt

Kommentar till YA-artikeln ”Inhyrda konsulter ska utreda Skånes krisledning” i YA 6 april.
Skåne • Publicerad 9 april 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En gymnastiksal på CSK förvandlades till sal för covidsjuka. Det var ett av de många beslut som togs under pandemin. Nu ska konsulter utvärdera hur krisledningen i regionen har jobbat under pandemin, och lyfta fram goda exempel.
En gymnastiksal på CSK förvandlades till sal för covidsjuka. Det var ett av de många beslut som togs under pandemin. Nu ska konsulter utvärdera hur krisledningen i regionen har jobbat under pandemin, och lyfta fram goda exempel.Foto: Johan Nilsson/TT

I onsdags skrev Clifford Johansen förtjänstfullt om Region Skåne dess ekonomi, kommunikatörer och sjukvårdsköer. Några regionråd intervjuades och delar av dessa samtal återgavs i artikeln.

Som i andra sammanhang, när ansvariga ska svara, hamnar de i retoriska försvarsställningar och sällan i förslag till åtgärder, som leder till kreativa förbättringar.

Annons

Att anställa ytterligare kommunikatörer (cirka 100 i nuläget) för att informera om vad Regionen är bra på är nonsens och slöseri. Den värdefullaste informationen är faktiskt den som kommer från nöjda patienter och personal.

Att inte ha färdigställt och igångsatt ett skånskt digitalt vårdsystem (SDV) trots en kostsam utvecklingsprocess av konsulter är beklagligt och egentligen utom all kritik.

Att bortförklara våra sanslöst långa sjukvårdsköer med pandemin håller inte heller längre. Regionen hade mig veterligen långa sjukvårdsköer innan också.

Att inte erkänna och att inte föreslå lösningar på personalflykten är alarmerande.

Att ta till personal på dyr bemanningsbasis är en dålig kortsiktig lösning. Varför inte vara lyhörd och komma med lösningar, som försöker tillmötesgå en oumbärlig och pressad personalgrupp nämligen dem som befinner ute på fältet långt från den övergripande nivån.

Att inte med ord beröra denna kostsamma nivå i verksamheten i form av regionpolitiker och tjänstepersoner är utom all kritik.

När ska någon regionpolitiker eller tjänsteperson våga och ha kurage att öppna munnen och föreslå en neddragning på denna ständigt svällande nivå i Regionen – antagligen för att politiker och tjänstepersoner själva har ekonomisk nytta och är ”insyltade”.

Varken politiker eller tjänstepersoner verkar vara beredda att såga av den gren de själva sitter på och lever av – finns det månne några som vågar ta denna risk?

Göran Göransson, oberoende ledamot av Ystads kommunfullmäktige

Annons
Annons
Annons
Annons