Göran Göransson: Är det rimligt att Skåne har en av landets lägsta skattesatser?

Det är positivt att Paula Nilsson och Paul Svensson i inlägget ”Personalfrågan är viktigast för att trygga lasarettets framtid” i YA 2 mars ger sig till känna i sjukhusfrågan om än innehållet i repliken är tunt.
Ystad • Publicerad 9 mars 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Personalflykt och andra problem förärras på Ystads lasarett.
Personalflykt och andra problem förärras på Ystads lasarett.Foto: Peter Hellemarck

Det är bra att Paul Svensson beskriver vad denne har medverkat till för att förändra den bekymmersamma situationen på sjukhuset.

Jag menar dock att kommunalrådet respektive regionrådet båda med heltidsarvoden borde kunnat åstadkommit mycket mer än vad som beskrives.

Det finns självklart synpunkter i repliken som jag delar - i det stora hela blir jag ändå inte övertygad om någon lösning på problemet.

Arbetsmiljöutmaningarna och därmed också personalflykten lär inte förändras förrän man är beredd att ta tag i då med ett genomgripande omtag av organisationen, den övergripande administrativa nivån, ledar/chefsfunktionerna med andra ord strukturerna i dess helhet.

Att ständigt utreda när något går snett kostar en massa pengar men ger sällan något långsiktigt resultat.

Varför ska vi inom offentlig förvaltning ständigt tro oss ”uppfinna hjulet” på nytt med nya utredningar, när det finns så mycket erfarenhet och kompetens i organisationen att tillgå. Att utreda och tillsätta konsulter verkar ha blivit räddningsplankan för politiken – det har tyvärr blivit ett sätt komma från det egna ansvaret.

Skribenterna ovan menar att det finns begränsat med resurser, som måste fördelas över hela regionen. Självklart i alla sammanhang finns det ekonomiska begränsningar.

Mig veterligen är det väl så att samtidigt som verksamheten går på knä har regionstyrelsens konto för ”central finansiering” ett prognostiserat överskott på drygt 1,8 miljarder. Ekvationen med stora sparbeting och samtidigt ett stort prognostiserat överskott går faktiskt inte riktigt ihop för oss vanliga dödliga.

Region Skåne lär dessutom ha en av landets lägsta skattesatser – det är kanske på sin plats att ärligt överväga om denna är realistisk, när behoven av sjukvård ständigt ökar.

Utöver detta finns det säkert också en hel del pengar att spara i den politiska organisationen, vilket tyvärr känns som ”en helig ko” som inte får beröras. Även om personalen gör sitt yttersta, som jag är övertygad om att flertalet också gör, kan de trots allt inte trolla. Det finns en smärtgräns, vilket har blivit mycket tydligt under senare tid.

Avslutningsvis inser jag och många med mig att regionerna inte mäktar med det ansvar som utkrävs. En ökad nationell styrning av sjukvården skapar förutsättningar för en mer likvärdig sjukvård i hela vårt avlånga land, vilket borde vara angeläget för oss alla då även för politikerna i Region Skåne.

Det finns förvisso en ”risk” att vi inte skulle behöva så många kostsamma politiker och tjänstepersoner, vilket med all säkerhet också skulle ”rubba cirklarna” för en del personer i det regionala etablissemanget.

Göran Göransson, Medborgerlig samling Ystad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.