Annons
Insändare

Göran Göransson: Att transportera lagad mat åtskilliga mil är katastrofalt ur miljö- och kvalitetshänseende.

Ett försenat aprilskämt om Ystads lasarett – man tänker lägga ner matlagningsköket i Ystad och transportera maten från Kristianstad. Förhoppningen om ett skämt kom tyvärr på skam – detta var tydligen politikens svar på att ”spara pengar” och ytterligare ett bidrag till att utarma Ystads lasarett.
Ystad • Publicerad 15 april 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Köket på Ystads lasarett ska inte längre laga maten till patienterna.Foto: Peter Hellemarck

När ska egentligen dumheterna ta slut – detta för att tro sig kunna lösa en underfinansiering på cirka 150 miljoner kronor.

Att sedan en politiker, som överhuvudtaget inte har någon professionell kompetens i facket (matlagning) uttalar sig gör inte sakfrågan mindre bekymmersam.

Annons

Att dessutom uttala sig specifikt om maten i Ystad är kränkande för personalen och i högsta grad ett subjektivt omdöme utan fakta. Detta är pinsamt och visar åter på avsaknad av realism och politisk kompetens.

Finns det verkligen inte något sunt förnuft inom politiken längre – borde vi ändå inte kunna förvänta oss något mer av partiorganisationerna som tillsätter sympatisörer på förtroendeposter.

Nu till förslaget: Kalkylen på denna åtgärd som så många andra inom offentlig verksamhet måste tas med stor försiktighet. Vi borde ställa oss frågan hur och av vem denna är framtagen samt hur mycket som är glädjekalkyler underbyggda av en dold agenda.

Att komma på tanken att transportera mat åtskilliga mil är katastrofalt ur miljö och kvalitetshänseende. Politikerna av idag borde begripa bättre.

Ytterligare en aspekt på beslutet är den ökade sårbarheten, som blir fallet, när man koncentrerar tillagningen till några få ställen. Att utsätta välfärden för ökad sårbarhet i dess orostider verkar fullständigt barockt och verklighetsfrånvänt.

Tyvärr visar detta beslut återigen att region Skåne med dess treklöverstyre inte mäktar med sitt uppdrag.

Med stor sannolikhet gäller detta flertal andra regioner i Sverige också – vi närmar oss en fullständig översyn av ansvaret och styrningen av svensk sjukvård.

Det borde leda till att det yttersta ansvaret för svensk sjukvård flyttas från regionerna. Indelningen i 21 regioner har verkligen passerat ”bäste förre datum”

Göran Göransson, Medborgerlig samling Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons