Insändare

Göran Göransson (KD): Drogkonsumtion och gängkriminalitet ökar även i Ystad

Skåne Artikeln publicerades
Skjutningar och gängkriminalitet kommer i droghandelns spår.
Skjutningar och gängkriminalitet kommer i droghandelns spår.

De senaste tragiska händelserna i Malmö har återigen aktualiserat frågan om den svenska drogpolitiken. Trots denna politik ökar ändå drogkonsumtionen och därmed också gängkriminaliteten inte bara i storstäderna utan även på mindre, orter exempelvis i Ystad.

I flera inlägg har jag också berört detta ur ett socialt sammanhang men också ur ett föräldraperspektiv.

Sverige har i högsta grad blivit ett mångkulturellt samhälle, där olika synsätt och värderingar inom de mest skilda områden står mot varandra. Det ställer naturligtvis oss inför helt andra utmaningar nu och i framtiden.

Att låtsas som om dessa utmaningar inte finns är att bita sig själv i svansen. Att inte våga diskutera detta på ett konstruktivt sätt eller att drömma sig tillbaka till en tid som inte finns leder till naivitet och nationell förnekelse.

Detta håller faktiskt på att bryta ned Sverige socialt, ekonomiskt och politiskt.

Vi har yttrandefrihet enligt lag – varför ska det då vara så svårt att belysa vissa ämnen – jag ser det faktiskt som ett fattigdomsbevis.

Personligen i likhet med flera andra medborgare har jag börjat att svänga i synen på den officiella drogpolitiken. Jag har sneglat på andra länders politik och försökt förstå konsekvenserna hälsomässigt och juridiskt av ett annat ställningstagande i drogpolitiken.

Frågeställningen är naturligtvis mycket svår och komplex och förutsättningar är också väldigt olika i de länder vi kan jämföra oss med. Detta utesluter dock inte att Sverige på det nationella planet förutsättningslöst utreder frågan.

Just nu förs en intensiv debatt kring gängkriminalitet, mord, bombdåd och narkotikadödlighet. Det har till stora delar sina rötter i den illegala droghandeln, som med all säkerhet också förstärkts med en orealistisk lagstiftning.

Vi borde med andra ord självklart också belysa lagstiftningen kring kriminaliseringen av droganvändningen och vilka konsekvenser denna politik får.

Är politiken egentligen realistisk i ett mångkulturellt samhälle och med våra begränsade resurser att leva upp till denna politik?

Kommer verkligen ökade antalet poliser och en hårdare lagstiftning någonsin kunna rå på drogmissbruket och kriminaliteten med rötter i detsamma.

Vi ska naturligtvis ha ambitiösa mål i den politiska processen men samtidigt måste de vara realistiska och spegla den tid vi lever i.

Göran Göransson (KD

Ystad

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.