1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Göran Göransson (KD): En konstruktiv diskussion om erosionen behövs

Replik på inlägget ”Sant och inte sant om erosionen vid Löderup” i YA 21 mars.
En av sex hövder som byggts längs Löderups strandbad.
Foto: Moa Dahlin

Jag har aldrig utgett mig för att vara någon expert inom området erosion – däremot vågar jag som engagerad medborgare ta mig friheten att reflektera över olika samhällsfrågor.

Bra att ni beskriver fakta i frågan, fakta som jag inte är helt obekant med.

Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Min fulla respekt och förståelse för att ni engagerar er och vill rädda kustlinjen i Löderups strandbad – fattas bara om ni inte skulle göra vad som är möjligt för att rädda er egendom. Jag har inte heller ifrågasatt, att ni kämpar för er sak och vill förstärka skyddet för er fastigheter.

Ystads kommun ska självklart inte i nuläget hindra enskilda fastighetsägare eller villaägareföreningen att ta initiativ till förbättringar.

Syftet med mitt inlägg var faktiskt att väcka en konstruktiv diskussion kring ett problem, som med stor sannolikhet inte blir av mindre omfattning i framtiden.

Politiken måste försöka se långsiktigt på utmaningarna i kommunen. Vi får inte bara fastna i akuta och kortsiktiga beslut. Ibland blir detta självklart ändå nödvändigt och oundvikligt exempelvis i nuläget med Coronaepidemin.

Kortsiktigheten får dock inte prägla kommunens arbete generellt. Vi måste våga höja blicken och också planera i ett längre tidsperspektiv. Erosionsproblemet är verkligen en sådan fråga.

En plan med prioriterade skyddsobjekt måste göras. Vilka alternativ finns till nuvarande åtgärder? Har förutsättningar förändrats radikalt – i så fall måste också åtgärderna uppdateras och vara realistiska?

Vad kommer det allmänna (stat och kommun) ha för ekonomiskt utrymme i framtiden? Redan nu går ju kommunerna och regionerna på knä, och det lär inte bli bättre i framtiden.

Statens finanser kommer under lång tid vara hårt ansträngda av exempelvis migration och en åldrande befolkning.

Hur mycket resurser mäktar egentligen det allmänna bidraga med – medborgarna, politikerna ja så gott som alla förväntar sig att staten ska rycka in och finansiera de framtida utmaningarna.

Jag har följt utvecklingen i Löderups Strandbad sen barnsben och kan tyvärr konstatera att utvecklingen har varit dyster.

Jag har själv mark i Löderups strandbad, och är med andra ord också drabbad. Detta och att jag bor i närheten bidrager självklart till att jag engagerar mig ytterligare i frågan.

Kommunen borde redan nu planera för alternativa lösningar för exempelvis Löderups strandbad nämligen att skapa bättre långsiktigare förutsättningar för hotad bebyggelse.

Göran Göransson (KD)

Löderup

Läs mer

Solligans rapport

Jakten på fler soltimmar fortsätter – ”Riktigt tjuvkallt”

Det ser inte ut att bli någon rekordsommar för sydkusten enligt mätningarna.

Gårdsrånen

Åklagaren missnöjd med friande från Piperrånet

Överväger att överklaga domen.

Nyheter

Kometen Neowise visade sig på Ystadshimlen

Syns ännu några nätter framöver.

Sjöbo

Se bonden försöka ta sig in i byn: ”Rent för knixigt”

Stora ekipage har problem med farthinder.

Skurup

Brand: Elden spred sig från båt till lada

Ägare startade båten inne i ladan.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i länet.