Insändare

Göran Göransson (KD): En konstruktiv diskussion om erosionen behövs

Löderup
En av sex hövder som byggts längs Löderups strandbad.
Foto: Moa Dahlin
En av sex hövder som byggts längs Löderups strandbad.

Replik på inlägget ”Sant och inte sant om erosionen vid Löderup” i YA 21 mars.

Jag har aldrig utgett mig för att vara någon expert inom området erosion – däremot vågar jag som engagerad medborgare ta mig friheten att reflektera över olika samhällsfrågor.

Bra att ni beskriver fakta i frågan, fakta som jag inte är helt obekant med.

Min fulla respekt och förståelse för att ni engagerar er och vill rädda kustlinjen i Löderups strandbad – fattas bara om ni inte skulle göra vad som är möjligt för att rädda er egendom. Jag har inte heller ifrågasatt, att ni kämpar för er sak och vill förstärka skyddet för er fastigheter.

Ystads kommun ska självklart inte i nuläget hindra enskilda fastighetsägare eller villaägareföreningen att ta initiativ till förbättringar.

Syftet med mitt inlägg var faktiskt att väcka en konstruktiv diskussion kring ett problem, som med stor sannolikhet inte blir av mindre omfattning i framtiden.

Politiken måste försöka se långsiktigt på utmaningarna i kommunen. Vi får inte bara fastna i akuta och kortsiktiga beslut. Ibland blir detta självklart ändå nödvändigt och oundvikligt exempelvis i nuläget med Coronaepidemin.

Kortsiktigheten får dock inte prägla kommunens arbete generellt. Vi måste våga höja blicken och också planera i ett längre tidsperspektiv. Erosionsproblemet är verkligen en sådan fråga.

En plan med prioriterade skyddsobjekt måste göras. Vilka alternativ finns till nuvarande åtgärder? Har förutsättningar förändrats radikalt – i så fall måste också åtgärderna uppdateras och vara realistiska?

Vad kommer det allmänna (stat och kommun) ha för ekonomiskt utrymme i framtiden? Redan nu går ju kommunerna och regionerna på knä, och det lär inte bli bättre i framtiden.

Statens finanser kommer under lång tid vara hårt ansträngda av exempelvis migration och en åldrande befolkning.

Hur mycket resurser mäktar egentligen det allmänna bidraga med – medborgarna, politikerna ja så gott som alla förväntar sig att staten ska rycka in och finansiera de framtida utmaningarna.

Jag har följt utvecklingen i Löderups Strandbad sen barnsben och kan tyvärr konstatera att utvecklingen har varit dyster.

Jag har själv mark i Löderups strandbad, och är med andra ord också drabbad. Detta och att jag bor i närheten bidrager självklart till att jag engagerar mig ytterligare i frågan.

Kommunen borde redan nu planera för alternativa lösningar för exempelvis Löderups strandbad nämligen att skapa bättre långsiktigare förutsättningar för hotad bebyggelse.

Göran Göransson (KD)

Löderup

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.