Annons
Insändare

Göran Göransson (KD): För att kunna hjälpa andra måste vi själva stå på stabil grund

Inlägg med anledning av Staffan Lingärdes insändare i YA 18 juli ”Alla kan göra en insats för flyktingar”.
Skåne • Publicerad 22 juli 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
AMMAN 20160816På UNHCR:s huvudkontor i Amman väntar människor på att bli registrerade.
AMMAN 20160816På UNHCR:s huvudkontor i Amman väntar människor på att bli registrerade.Foto: Henrik Montgomery/TT

Jag delar i högsta grad Staffan Lingärdes beskrivning av situationen för miljontals människor. Det är en skam för mänskligheten att vår värld fortfarande fungerar på det sätt som beskrives.

Tyvärr kommer många människor i kläm i samband med krig och konflikter, som ofta har sitt ursprung i makthavares ständiga behov av destruktiv maktutövning.

Annons

Jag tolkar dig, Staffan Lingärde, som att du förväntar dig att lilla Sverige även fortsättningsvis ska bidraga till att hjälpa dessa olyckliga människor antingen på nationell nivå genom en generös migrationspolitik eller via privata initiativ.

Jag väljer att fokusera på Sverige, som enligt min mening fortfarande är ett generöst land. Vi har ärligt talat varit mycket givmildare än flertalet andra rika länder. Vi bör verkligen inte känna något dåligt samvete – svenskarna har på många sätt under många år ställt upp på ett behjärtansvärt sätt.

Allt har emellertid sitt pris. För att kunna hjälpa andra måste vi själva stå på stabil grund.

Tyvärr har vi i Sverige just nu mycket övrigt att önska i denna bemärkelse. Vi har många ”skulder” inom landet att åtgärda innan vi faktiskt kan hantera ytterligare utmaningar exempelvis ytterligare invandring.

Jag har förståelse för att denna kommentar kan upplevas hjärtlös men vad är det egentligen vi inbjuder till – en tillvaro som förutsätter försörjningsstöd och som leder till ett livslångt utanförskap?

Än har ingen kommit på hur vi ska lösa integrationsskulden – det som göres blir egentligen bara kosmetika så länge man inte vill se verkligheten, som den är och inte heller vågar utmana problemen.

Graden av egen försörjning bland de utrikesfödda är bekymmersamt låg – detta lär inte bli bättre under överskådlig tid.

Äldreomsorgsskulden har blivit pinsamt tydlig för oss i dessa pandemitider.

Sjukvårdsskulden var bekymmersam innan krisen och lär bli ännu värre med alla operationer som skjutits upp.

Beredskaps skulden har också visat sig vara bedrövlig. Skolan och polisväsendet avslutningsvis med sina resursbrister och sina systemfel går också på knä.

Annons

Det är verkligen hög tid att stanna upp och fundera över hur vårt land ska hantera ovanstående ”skulder” men också vad Sverige ekonomi framledes orkar bära.

Detta för att fortsättningsvis kunna vara ett välfärdsland, där svenskar som utrikesfödda har möjlighet till ett värdigt liv.

De, som talar för fortsatt generös migrationspolitik, måste faktiskt först visa på realistiska lösningar av våra tuffa utmaningar.

Det är tyvärr lätt att vara generös, när man slipper ta eget ansvar och resurserna förväntas komma någon annanstans ifrån.

Det vore klädsamt att våga säga att vi faktiskt först måste prioritera tryggheten, barn, sjuka och äldre innan vi välkomnar ytterligare människor till vårt land.

Göran Göransson

Kristdemokrat, Löderup

Annons
Annons
Annons
Annons