1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Göran Göransson (KD): Hur länge är det försvarbart att kämpa mot naturens makter?

Är det realistiskt och försvarbart att bevara kustlinjen med nuvarande bebyggelse eller måste vi börja tänka i andra banor? Under veckoslutets promenad längs med stranden i Löderups strandbad/Hagestads naturreservat aktualiserades tanken återigen hos mig.
Stranden öster om Ystad saltsjöbad har klarat sig bra – tack vare strandfodringen.
Foto: Mark Hanlon

I de återkommande diskussionerna om Hamnstadsprojektet och bevarandet av Ystads stadskärna finns det anledning och ställa sig motsvarande fråga.

Historiskt har människan aldrig riktigt rått på ”vädrets makter” Vi har möjligen kunnat dämpa och förhala konsekvenserna men förr eller senare har vi fått kapitulera.

Kulturer, imperier och enskilda länder har gått under på grund av klimatförändringar, som lett till krig och folkvandringar. Vår tids klimatförändringar, konflikter och flyktingvågor är egentligen en upprepning av historien.

Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Flera gånger har jag väckt tanken om det över huvud taget är försvarbart att fortsätta bygga på låglänt mark nära havet.

Det finns ärligt talat mycket annan mark att använda för bebyggelse – Sverige är lyckligt lottat med en stor landyta och liten befolkning. Varför då fortsätta att ge bygglov till bebyggelse, som bevisligen kommer att bli väldigt utsatt vid en framtida havsnivåhöjning.

Att flertalet människor vill bo nära havet kan inte vara ett tillräckligt skäl. National- och privatekonomiskt kan det få förödande konsekvenser.

Försäkringsfrågan och möjligheten att låna pengar är redan idag en utmaning. Samhället kommer i ett framtida scenario med säkerhet inte kunna finansiera skyddet av all bebyggelse, vilket gör att vi hamnar i en prioriteringsdiskussion. Vad ska skyddas och bevaras och vad kan vi inte klara av.

Vi borde redan idag på allvar, med realism och ärlighet lyfta ovanstående tankar på vår kommunala agenda. Jag är medveten om befintliga översiktsplaner men dessa måste revideras, då förutsättningarna snabbt förändras.

Det behövs en lång framförhållning och redan nu måste vi fråga oss vad som ska prioriteras, hur ska en framtida grundläggande infrastruktur se ut, var är det egentligen lämpligt att bygga.

Omfattningen av våra nuvarande naturreservat måste självklart också belysas och övervägas. Inget kan vara ”hugget i sten”

Redan idag förs diskussionen men knappast med det tydliga inriktningen prioriteringar av befintlig bebyggelse/infrastruktur och lämpligheten av fortsatt byggnation i låglänta och kustnära områden.

Löderups strandbad är ett av många hotade områden. Kommer vi att kunna fortsätta att skydda området med hövdor, sandfodring och sten eller ska vi börja se oss om efter andra lösningar för hotade fastighetsägare.

Jag menar, att kommunen bör planera för andra långsiktigare lösningar nämligen erbjuda alternativ på andra sidan backen.

Klimatförändringarna lär inte vänta på oss - det är hög tid att komma igång på allvar. Önsketänkande håller inte – det har vi nog av i vårt land.

Göran Göransson

KD Ystad

Läs mer

Sjöbo

Tåg till Sjöbo först bortåt 2050

Finns inte med i ny plan fram till 2040.

Simrishamn

Strömavbrott: Flera orter på Österlen var utan ström

Avgrävd kabel orsaken enligt Eon

Ystad

Den försvunna pudeln är hittad – mår väl trots omständigheterna

Efter nästan en vecka på rymmen lyckades man fånga in pudeln.

Gårdsrånen

Gårdsrånarna döms till fängelse

Längsta straffet får 30-åringen - sex och ett halvt år.

Gårdsrånen

Dom i dag – ett avslut för gårdsrånarnas offer: ”På insidan sitter såren kvar”

Åklagaren har yrkat på mångåriga fängelsestraff.

Ystad

Klart: Hit flyttar polisen

Polisen har hittat en ny plats för det nya polishuset. Kontraktet är undertecknat och nu påbörjas arbetet med projektering och planering.