unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Göran Göransson (KD): Var är det tydliga ledarskapet?

Varför har svenska myndighetsutövare och politiker så svårt att ”peka med hela handen” och ställa krav - varför har vi som medborgare så svårt att acceptera detta?
Foto: Paul Madej
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I vissa sammanhang måste man faktiskt som chef eller politiker våga ta obekväma och kraftfulla beslut – i annat fall är risken stor att en utmaning fullständigt urartar och samhällskollaps följer.

Coronapandemin har satt detta på sin spets i Sverige – politiken i motsats till flertalet andra länder verkar dra sig för att agera efter ledstjärnan starkt politiskt ledarskap och hänvisar i stället ständigt till andra exempelvis experter.

Borde vi inte som medborgare kunnat förväntat oss en tydligare och handlingskraftigare policy i en svår krissituation. Bristen på detta skapar faktiskt destruktiv otrygghet och irrationella beteendemönster.

Veckans ”Uppdrag granskning” som många med mig upprördes över visar på en annan sida av det svenska förhållningssättet – bristen på att inte våga, en otrolig naivitet och senfärdighet.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Hanteringen av barn och ungdomskriminaliteten är sanslöst ogenomtänkt. Myndighetsutövningen upplevs helt ”tandlös”, brotten leder inte till omedelbara konsekvenser som avskräcker och hindrar fortsatt brottslighet, brottsoffren lämnas åt sitt öde, myndighetsutövare frustreras och så vidare.

I programmet gömmer sig flera tjänsteutövare bekvämt och fegt bakom Barnkonventionen och Svensk lag. Det kan väl ändå inte vara så dessa regelverk är tänkta att tolkas.

Om lagtexten inte är i fas med tiden eller kan tolkas på det sätt som blev tydligt i programmet måste de skyndsamt ändras – detta för att ge myndighetsutövarna exempelvis polisen möjlighet att göra något konstruktivt.

I min värld står Barnkonventionen för att vuxenvärlden också ska bry sig och handla vuxet – att bete sig som förebilder, att våga ta tag i utmaningarna, att våga peka med hela handen och sätta ned foten vad gäller barnen och ungdomarna inte minst.

Hur skulle en hundvalp eller en unghäst bli, om vi inte fostrade och präglade dessa – totalt ohanterliga. Steget är faktiskt inte så långt till människosläktet, som man kan tro.

Barn och ungdomar behöver en fast hand – förmår inte föräldrarna ta detta ansvar måste samhället snabbt och resolut gripa in. Det går inte att vänta till morgondagen det man kan göra idag.

Att släta över, att naivt hoppas att det löser sig, att inte agera resolut är förödande för individerna och samhället i stort. Samhällsstrukturerna bryts ned, polariseringen ökar, tilliten i samhället undermineras och inte minst gör vi barn och ungdomar en ”björntjänst”.

Lägg inte ansvaret på barnen och ungdomarna – det är faktiskt vi vuxna som ska våga visa vägen. ”Ett tandlöst samhällssystem” hjälper definitivt inte barn och ungdomar – det stjälper.

Göran Göransson

KD Ystad