GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Göran Göransson: Landsbygden utarmas ytterligare

Treklövern och i synnerhet den före detta ordförande i samhällsbyggnadsnämnden Per-Olof Lind (L) bidrar åter till en utarmning av landsbygden – nu senast med överklagandet av Räfsan, den kommunala restaurangen i Glemmingebro.
Ystad • Publicerad 23 januari 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Omkring 50 personer äter lunch på Räfsan på vardagar.
Omkring 50 personer äter lunch på Räfsan på vardagar.Foto: Malin Palm

Att förvaltningsrätten beslutade till Treklöverns förmån är i för sig inte förvånande, då det tyvärr ännu inte finns någon annan kommunal verksamhet i byggnaden. Styret har konsekvent valt att undvika detta trots att behoven är stora exempelvis lokaler för dagverksamhet.

I stället väljer man att utsätta sig för viten för stora belopp – detta för att man inte lever upp till kraven i omsorgsverksamheten.

Om kommunen nyttjat angränsande lokaler till Räfsan hade det inte funnits något hinder för en restaurang i kommunal regi. Varför då denna för kommunen, medborgarna och omsorgstagarna destruktiva ståndpunkt? Detta handlar självklart om politik, när den är som sämst.

Tyvärr får Per Olof Lind före detta ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, stå som sinnebild för denna sida av politiken, eftersom vederbörande åtskilliga gånger bidragit till dåliga beslut under förra mandatperioden.

Att ha varit ordförande i nämnden och därmed också ytterst ansvarig för följetongen larmskandalen i Ystad förmildrar inte det dåliga intrycket.

I Ystad finns motsvarande kommunala restauranger, som i vissa fall mig veterligen har en del övrigt att önska. Trots uppenbara problem väljer styret att skydda och mörka om dessa självklart för att de finns i Ystad.

Ekonomin är ett ofta förekommande argument. Man anpassar då den framräknade kalkylen efter sin egen delvis dolda politiska agenda. Detta har verkligen använts fullt ut vad gäller kostnadsbilden på Räfsan i jämförelse med andra kommunala restauranger - ett exempel på politiskt ”rävspel” som treklövern tyvärr varit mästare på.

Vi på östra kanten behöver Räfsan som mötesplats och matställe. Se till att skapa verksamhet i de tomma lokalerna - det finns ju behov.

Lägg ner prestigen i frågan och försök inte hela tiden slå undan benen för oss ute på landet.

Var realistiska – att en privat näringsidkare i denna tid skulle driva en restaurang ute i Glemmingebro är önsketänkande. Det skulle med stor sannolikhet snabbt köra Räfsan i botten – är det detta ni ytterst strävar efter?

Göran Göransson, Medborgerlig samling Ystad

Peter HellemarckSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.