Annons
Insändare

Göran Göransson: Medborgarna är trötta på den eviga pajkastningen

I fredags kunde vi ta del av kommunalrådets kommentarer om bland annat barn- och utbildningsnämndens underskott. Eftersom det var ett i vanlig ordning flagrant påhopp på undertecknad i egenskap av ordförande tar jag mig friheten att kommentera kommunalrådets ”bredsida” mot mig.
Ystad • Publicerad 11 mars 2021
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kommunalrådet Kristina Bendz (M) sysslar med pajkastning och flagranta påhopp, menar Göran Göransson..
Kommunalrådet Kristina Bendz (M) sysslar med pajkastning och flagranta påhopp, menar Göran Göransson..

Jag har tidigare varit tydlig med att jag inte anser det var ok att prognosen präglades av för mycket önsketänkande.

Att konsekvenserna av coronapandemin skulle fortsätta på samma sätt som under våren var inte genomtänkt.

Annons

Jag har inte deltagit i verksamhetens interna framtagning av prognosen, vilket jag inte heller anser att jag ska göra.

Som ordförande hade jag ingen anledning att misstro prognosen, som presenterades. Man måste som förtroendevald kunna lita på en tjänstemans redovisning – i annat fall blir det omöjligt att fungera tillsammans.

Treklövern och indirekt även kommunalrådet har lika mycket insyn i verksamheten som undertecknad. Jag har inte försökt dölja något.

Treklövern med vice ordförande i spetsen har dessutom valt att ha separata överläggningar med förvaltningschefen utan min medverkan och vetskap. Ni har med andra ord ”kört ett parallellt race” och har haft samma möjligheter som ordförande att vara uppdaterade och delaktiga i den löpande verksamheten.

Man kan självklart ställa sig frågan, varför slog inte ni i Treklövern larm angående prognosen – ni, som har sådant fokus på kommunens ekonomi och som anser er vara så kompetenta i ekonomiska frågor.

Det hade faktiskt varit på sin plats att kommunalrådet uppmärksammat den positiva sidan av årsredovisningen, nämligen att underbudgeteringen på 14 miljoner arbetades ner till i praktiken 5 miljoners underskott – i min värld en alldeles fantastisk prestation inte minst med bakgrund av en överskuggande pandemi.

Att inte kunna med ett ord berömma och uppmuntra verksamheten är faktiskt ett ”lågvattenmärke” från kommunalrådets sida. Jag vågar påstå att verksamheten har gjort allt vad som står i dess makt i dessa svåra tider– en stor eloge till verksamheten. I det politiska spelet att smutskasta någon, som är ”paria” för Treklövern, underskattar kommunalrådet samtidigt även personalen, vilket verkligen är dålig stil och ett urdåligt ledarskap.

Avslutningsvis hade det varit på sin plats att sluta att ”kasta skit” på icke önskvärda personer, som vågar bjuda motstånd i den politiska processen.

Medborgarna är faktiskt hederligt trötta på den eviga politiska pajkastningen. Kom i stället med något som är utvecklande för kommunen.

Kommunalrådet borde veta att pajkastning inte leder till några långsiktiga och seriösa röster.

Annons

Göran Göransson, partilös ordförande i barn- och utbildningsnämnden, Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons