Göran Göransson: Överdriven kostnad för att undvika inventering i Sandskogen

Diskussionen om att tillåta större friggebodar i Sandskogen har förts under en längre tid. Nu finns tydligen ett kompromissförslag till beslut i fullmäktige.
Ystad • Publicerad 16 mars 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I Sandskogen finns många exempel på att stugägare har anlagt uppfarter och trädgårdar långt mer än de tillåtna sex meterna från byggnaden.
I Sandskogen finns många exempel på att stugägare har anlagt uppfarter och trädgårdar långt mer än de tillåtna sex meterna från byggnaden.Foto: Peter Hellemarck

Önskemålet om större friggebodar har egentligen drygt 15 år på nacken, då ett fullmäktigebeslut föll på grund av att det överklagades och stoppades.

Förra gången fick politiken i Ystad med andra ord inget gehör från högsta rättsinstans. Sakfrågan kan enligt min mening inte bortkopplas från en uppdaterad inventering hos de cirka 500 fastighetsägarna.

Vi vet att ett antal privatpersoner med hus i skogen tyvärr har missbrukat förtroendet under en längre tid. De borde självklart ta konsekvenserna av detta och som då också leder till åtgärdskrav från kommunens sida.

Kontrollfunktionen från kommunens sida har som i mycket annat varit bristfällig. Vad gäller Sandskogens senaste inventering ligger denna dessutom långt tillbaka i tiden och behöver således uppdateras.

Den framräknade kostnaden på cirka 1,7 miljoner lär vara rejält i överkant. Den präglas med all säkerhet av styrets dolda politiska agenda, nämligen att använda kostnaden som argument för att inte inventera.

Med en ganska så nyanställd markförvaltare och med lite god vilja från styrets och förvaltningens sida hade inte inventeringen inneburit någon praktiska och ekonomiska problem.

Liggande förslag är alltså en kompromiss utifrån den ursprungliga tanken som jag själv verkade för under förra mandatperioden. I första ögonblicket verkar liggande förslag inte så dumt men med lite mer eftertanke håller det inte.

Att det krävs en inventering på egen bekostnad vid ansökan om tillbyggnad kunde varit en bra början på en genomgripande inventering – detta om nu kommunen hade fungerat på ett tillfredsställande sätt.

Tyvärr präglas kommunen av egenintressen, vänskapskorruption och urdålig uppföljning, som kommer att få följdverkningar även i skogen.

Förslaget kommer med stor sannolikhet att förfelas då fastighetsägare med goda kontakter i kommunen försöker komma undan ordentlig inventering och eventuella krav på åtgärder.

Utöver detta ställer jag mig frågan vad vi gör med alla som struntat i regelverket och håller sig ”under radarn”. Dessa kan även fortsättningsvis slå sig till ro och bristande laglydnad får fortgå och faktiskt till och med uppmuntras.

Sandskogen är verkligen en alldeles för stor tillgång för oss alla för att även fortsättningsvis behandlas på ovannämnda styvmoderliga sätt. Kompromissförslaget är med andra ord inget bra förslag och borde avslås.

Eftersom förslaget till beslut inte förutsätter en fullständig inventeringen i sin helhet kommer att ske välkomnar jag en överklagan av det förväntade beslutet i fullmäktige.

Göran Göransson (Medborgerlig samling)

Fastighetsägare i Sandskogen

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.