Annons
Insändare

Göran Göransson: Paragrafryttare blockerar landsbygdens utveckling

Att skydda värdefull natur i all ära – trots allt måste vi ha en realistisk syn på nyttjandet av denna mark.
Österlen • Publicerad 28 maj 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Parkeringskaos i Sandhammaren. Varför inte skapa parkeringsfickor vid sidan av vägen för att underlätta, frågar sig Göran Göransson.
Parkeringskaos i Sandhammaren. Varför inte skapa parkeringsfickor vid sidan av vägen för att underlätta, frågar sig Göran Göransson.

Det har säkert inte undgått någon kommuninnevånare utmaningarna angående skyddade områden längs med kusten.

Tre frågeställningar har väckt mycket uppmärksamhet, nämligen campingen i Löderups strandbad, Sandhammarens brist på parkeringsmöjligheter samt cykelvägen längs med kustvägen.

Annons

Alla frågorna har faktiskt en gemensam nämnare, länsstyrelsens ovilja att underlätta möjligheten att nyttja marken.

Campingen i Löderups strandbad är i stort behov av mer yta för att långsiktigt kunna överleva. Några allvarliga och stora ingrepp i oersättlig natur skulle det knappast innebära.

Sandhammaren behöver mer parkeringsplatser under varma sommardagar. Varför göres inte små parkeringsfickor längs med vägen i likhet med Ystads Sandskog? Det som har varit möjligt i Sandskogen, även med skyddsstatus, borde också kunna fungera i Sandhammaren.

Att underlätta för räddningstjänsten borde väl ändå prioriteras framför några enstaka barrträd. Det finns en uppenbar risk att myndigheterna tar sitt förnuft till fånga först när flera allvarliga tillbud eller ännu värre tragiska olyckor har inträffat.

Cykelvägen har varit på tapeten under en längre tid. Den stora utmaningen har varit på vilken sida om kustvägen, som cykelvägen skulle dras.

Trafikverket med länsstyrelsens goda minne har hårdnackat och dumdristigt hållit fast vid sitt beslut (sträckningen norr om kustvägen) trots att det finns starka och väl underbyggda argument för en placering på södra sidan. Argumentet, Natura 2000-skyddsklassningen, har tyvärr underminerat och omöjliggjort en saklig och sansad process i frågan.

Dessa exempel visar med all tydlighet bristen på ett realistiskt och praktiskt förhållningssätt, en myndighetsutövning utan förnuft och rimlighet, där ”paragrafrytteriet”, prestigen och ”småpåveriet” präglar processerna.

Det kan väl ändå inte vara rimligt att några myndigheter och dess tjänstepersoner ska få blockera en hållbar utveckling på landsbygden.

Jag har ställt frågan tidigare - varför är kommunen, dess tjänstemän och politiker, så flata inför dessa tjänstepersoner? Vi sitter verkligen inte på våra poster för att vara till lags.

Jag saknar ”kämpaglöden” och viljan att fokusera på möjligheterna. ”Allt går faktiskt och går det inte så går det i alla fall”.

Göran Göransson, Löderup. Oberoende ledamot av Ystads kommunfullmäktige

Annons
Annons
Annons
Annons