GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Göran Göransson: Personangrepp och sanslösa arvoden smutsar ner politiken

Jag delar inte Paul Svenssons åsikt om att höga arvoden ska avgöra om medborgarna attraheras till politikeruppdrag. (”Med sänkta arvoden vill kanske ingen bli politiker” i YA 23 november)
Skåne • Publicerad 24 november 2022
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Carl Johan Sonesson (M) får 2 080 mer i månaden, totalt 102 440, medan de andra regionråden för nya styret, Per Einarsson (KD, Gilbert Tribo (L) och Niclas Nilsson (SD) får 1 600 mer, till 78 800 kronor.
Carl Johan Sonesson (M) får 2 080 mer i månaden, totalt 102 440, medan de andra regionråden för nya styret, Per Einarsson (KD, Gilbert Tribo (L) och Niclas Nilsson (SD) får 1 600 mer, till 78 800 kronor.Foto: Johan Nilsson/TT

Tyvärr är det idag en viktig bevekelsegrund för alldeles för många personer, vilket ibland leder till att de verkligt kompetenta och intresserade inte kommer i fråga.

Det har tyvärr framför allt blivit en ”födokrok” och inte ett uppdrag där ett ”brinnande intresse” präglar den förtroendevalda.

Politikerna har att föregå med gott exempel inför personal och allmänhet. Detta gör man genom att uppträda korrekt, inte förvänta sig och arbeta för egoistiska arvodeshöjningar och att inte smutsa ner politiken i allmänhet.

Tyvärr har vi många exempel på gräsliga personangrepp, bedrövliga uttalanden och sanslösa arvoden, vilket smutsar ned politiken och politiker generellt.

I stället borde politiken sträva efter att höja sin status genom att uppträda anständigt, hålla tillbaka lobbyism och inte minst tona ned sina egenintressen.

Om politiken hade haft ett bättre rykte är jag säker på att flera medborgare, inte minst yngre med andra drivkrafter än pengar, hade varit engagerade.

Tyvärr har politiken själv bidragit till sitt dåliga anseende. Det är verkligen hög tid att visa att man kan bättre – då inte med högre arvoden utan genom handling, som skapar respekt och status i rollen som politiker.

Göran Göransson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden Ystads kommun

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.