GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Göran Göransson: Skamliga arvodeshöjningar är ett slag i ansiktet på personalen

Regionens makthavare förnekar sig aldrig i sin maktfullhet och fartblindhet. Återigen verkar de sakna allt vad fingertoppskänsla heter. Att i denna tid låta höja sina redan idag ”häftiga” arvoden är skamligt och ett slag i ansiktet på personalen, som kämpar ute i verksamheterna.
Skåne • Publicerad 16 november 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Carl Johan Sonesson (M) presenterar det nya styret tillsammans med Per Einarsson (KD), Gilbert Tribo (L) och Niclas Nilsson (SD) i Region Skåne vid en presskonferens i Regionhuset Dockan i Malmö
Carl Johan Sonesson (M) presenterar det nya styret tillsammans med Per Einarsson (KD), Gilbert Tribo (L) och Niclas Nilsson (SD) i Region Skåne vid en presskonferens i Regionhuset Dockan i MalmöFoto: Johan Nilsson/TT

Det är inte nog med arvoden från regionen, många av dem har utöver dessa även kommunala arvoden. Är det konstigt om personalens och medborgarnas förtroende för de förtroendevalda minskar?

Politiker (makthavare) och höga tjänstepersoner borde väl i rimlighetens namn vara förebilder och skicka rätt signaler till verksamheterna – att man exempelvis tillsammans ska bidra till återhållsamhet vad gäller löner och andra förmåner.

Tyvärr lyser detta helt med sin frånvaro. Administrationen fortsätter att växa hejdlöst, antalet förtroendevalda ökar, lönerna inom dessa grupper får öka utan rim och ranson.

Det är verkligen hög tid att börja syna systemet och sträva efter något annat. Vad får vi för pengarna? Vad bidrar egentligen exempelvis alla regionråd med och som verkligen leder till något konstruktivt för vårdtagarna och personalen.

Tar man överhuvudtaget något ansvar, när något går snett i verksamheten – den senaste direktören fick sluta – vilket regionråd tar ansvar för detta misslyckande ytterst en misslyckad rekrytering och kontroll.

Ledamöter i Ystads sjukhusstyrelse anser sig inte ha något ansvar för situationen på akuten. Pinsamt dåligt – vem är ni egentligen till för – borde vara vårdtagarna och personalen men tyvärr verkar det inte så. Varför får den så kallade ”overheaden” svälla och verksamheterna förtvina. Hur stor del av denna skulle inte kunna tas bort till förmån för verksamheterna.

Var finns Sverigedemokraterna i denna fråga? Under valet signalerade de att partiet vurmade för ”den lilla människan” och gräsrötterna och fick också många röster av denna anledning.

Nu efter valet är SD precis som andra partier vid ”köttgrytorna” och tar för er. De verkar ha glömt sina hjärtefrågor och väljare fullständigt. De har tyvärr lagt er i samma division, som övriga etablerade partier och trovärdigheten sviktar självklart även för er.

Hur länge ska de 21 regionerna bestå, innan systemet fullständig brakar samman. De stora onödiga kostnaderna inom politiken och administrationen, den bristande likvärdigheten inom vården, flykten av kompetens, arbetsmiljöproblemen, vårdköerna och mycket annat visar att nuvarande system har överlevt sig själv.

Vi behöver tydlig och kraftfull nationell styrning, flera professionella som präglar vårdfrågorna, mindre av lokala ”förståsigpåare” utan kompetens och ansvar i beslutsprocesserna.

Klarar ni makthavare verkligen av att se medborgarna i ögonen med gott samvete eller är det så illa att ni inte bryr er – det är ju val först om fyra år.

Göran Göransson, oberoende ledamot av Ystads kommunfullmäktige

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.