GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Göran Göransson: Styret har mörkat att äldreomsorgen är ett sorgebarn

Att äldreomsorgen i Sverige har mycket övrigt att önska är väl ingen överdrift. Jag skulle vilja beskriva det som ett sorgebarn, som sorgligt nog inte fått berättigad uppmärksamhet i valdebatten.
Skåne • Publicerad onsdag 01:00
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En kvinna i rullstoll på ett äldreboende.
En kvinna i rullstoll på ett äldreboende.Foto: PONTUS LUNDAHL / TT /

Redan nu en vecka efter valdagen dyker det upp allvarliga signaler om stora problem i Ystads kommuns äldreomsorg.

Man kan självklart ställa sig frågan, varför media inte har uppmärksammat detta tidigare, hur styret har lyckats mörka detta trots att många av oss har anat stora bekymmer.

Man kan också ställa sig frågan varför inte äldreomsorgen fick tillräckligt utrymme i den lokala valdebatten. De lagstadgade kärnverksamheterna fick överhuvudtaget inte den uppmärksamhet som egentligen borde varit fallet.

Det har dessutom vid flera tillfällen ställts frågor i kommunfullmäktige och kommunstyrelse angående problematiken i omsorgen.

Ordförande i socialnämnden har då lyckats ignorera, pratat bort eller helt enkelt mörka verkligheten. Denna har fått god hjälp av andra treklöverrepresentanter exempelvis ordförande i fullmäktige samt självklart också vissa tjänstepersoner.

Förra veckan kunde vi läsa om den bedrövliga Ivo-rapporten och på måndagen om hemtjänstens arbetsförhållanden. I vanlig ordning försöker vård och omsorgschefen förminska problemen i likhet med ordförande.

Ingen kan bortförklara en krass verklighet, som vi medborgare är medvetna om. Äldreomsorgen är satt på undantag – chefen anställdes för att förverkliga besparingar, som vederbörande gjort för tidigare arbetsgivare.

Mig veterligen har det inte i andra kommuner och inte heller i vår kommun varit till gagn för omsorgstagarna.

De minnesgoda minns säkert, att jag tidigare haft inlägg om omsorgen – då på grund av egna erfarenheter i samband med anhörigs behov av omsorg.

Personalen i flertalet fall gör så gott de kan, försöker vara till för omsorgstagarna men de har tyvärr inte de rätta förutsättningarna. De är pressade på grund av tidsbrist, kontinuiteten brister, ledarskapet är bristfälligt och kompetensen saknas i flera fall.

En vädjan till politiken och tjänstepersoner: lägg korten på bordet och försök för en gångs skull vara ärliga, transparenta och ta ansvar. Det är verkligen beklagligt att behöva ta del av ovanstående mycket pinsamma och katastrofala bild av kommunens äldreomsorg.

Tyvärr har flertalet politiker varit medvetna om detta men ändå valt att ducka – ett ytterst dåligt betyg åt politiken. När politiken borde tagit ansvar brukar man i stället offra någon tjänsteperson (en syndabock) – ska detta åter hända i Ystads kommun med följd att vi åter ska betala häftiga avgångsvederlag?

Göran Göransson, oberoende ledamot av Ystads kommunfullmäktige

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.