GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Göran Göransson: Treklövern har medvetet försinkat äldreboendet i Trädgårdsstaden

”Trollen” lever sitt eget liv i Sehlhall-projektet. Den 26 maj var nog flertalet av oss i kommunstyrelsen övertygade om att vi hade satt punkt – detta genom kommunstyrelsens majoritetsbeslut om 56 platser i egen regi.
Ystad • Publicerad 17 november 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
På den här tomten närmast Malmövägen i Trädgårdsstaden ska det byggas ett äldreboende, men det är ännu oklart när och vilken omfattning och i vems regi.
På den här tomten närmast Malmövägen i Trädgårdsstaden ska det byggas ett äldreboende, men det är ännu oklart när och vilken omfattning och i vems regi.Foto: Peter Hellemarck

Vi levde med denna villfarelse fram till sista kommunstyrelsemötet, då ordförande äntligen tog bladet från munnen med anledning av mitt ledamotsinitiativ.

Kommunalrådet uppmanades nämligen att ta initiativ till att verkställa beslutet från den 26 maj.

Flera med mig hade under en längre tid irriterat oss över att inget hänt i ärendet. Min interpellation i kommunfullmäktige i ovanstående fråga gav trots allt en viss förhoppning men detta grusades fullständigt med initiativet ovan.

Ordförande menade plötsligt att kommunstyrelsen endast kunde ta ställning till avtal och hade ingen rådighet i att besluta om exempelvis byggprojekt.

Kommunalrådet, som har lång erfarenhet och därmed också en mycket god kompetens i det politiska hantverket borde självklart varit tydlig om spelreglerna redan den 26 maj. Denna valde med stor sannolikhet att mörka och höll oss därmed ovetande om vad som gällde, vilket var taktiskt men moraliskt förkastligt.

Detta ökar verkligen inte förtroendekapitalet för Treklövern med kommunalrådet i spetsen.

Byggnationen har därmed gått i stå och behovet av särskilda boenden har blivit ännu mera prekärt.

Socialnämnden kunde naturligtvis ändå ha tagit initiativ till att bygga andra boenden exempelvis i anslutning till Vigs ängar men inte heller detta har gjorts. Treklövern har med andra ord medvetet försinkat ärendet till skada för alla äldre i behov av särskilt boende, vilket är uppseendeväckande och ett riktigt lågvattenmärke.

Om vi ser tillbaka på ärendets hantering har det mycket övrigt att önska.

Den förra kommundirektören var starkt engagerad som tjänsteperson men också som privatperson i startskedet av Sehlhall-projektet.

Vi beslutsfattare har tyvärr inte varit tillräckligt insatta och förstått hanteringen av ärendet. Vissa personer i kommunen samt självklart företaget har därmed kunnat köra sin egen agenda.

Att ett företag försöker sälja in sig på ett professionellt sätt är egentligen inte något att orda om.

I kontakten med vinstdrivande företag är självklart oerhört viktigt att kommunen som motpart är rustade med kompetens upp till ”tänderna” och kan matcha företaget. Detta har tyvärr inte varit fallet och företaget har då kunnat fortsätta att erbjuda kommunen sitt koncept utan konstruktiv kritik.

Tråkigt nog har därför processen blivit oacceptabelt lång, kostsam och irrationell, en konsekvens av ett mycket illa skött ärende politiskt. Vi har verkligen mycket att lära av alla misstagen.

Vågar vi hoppas på att beslutsfattarna tar till sig erfarenheterna i ärendet och även andra exempelvis larmavtalet eller fortsätter man i samma gamla, bekväma ideologiska hjulspår?

Göran Göransson, oberoende ledamot av Ystads kommunfullmäktige

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.