Annons
Insändare

Göran Göransson: Valfriheten har kommit för att stanna

Replik till Göran Brante efter hans inlägg ”Valfrihet är inte det samma som frihet” i YA 30 juli.
Ystadx • Publicerad 17 augusti 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
För varje privatskola som lockar över elever från de kommunala blir det mindre pengar över till övriga elever, menar Göran Brante (V). Göran Göransson håller inte med.
För varje privatskola som lockar över elever från de kommunala blir det mindre pengar över till övriga elever, menar Göran Brante (V). Göran Göransson håller inte med.Foto: Claudio Bresciani/TT

Ideologiska bevekelsegrunder i all ära men verkligheten hinner ändå ständigt ifatt oss. Den får därmed en avgörande betydelse i den politiska processen.

Att ha en pragmatisk ideologisk hållning är att föredra, vilket jag exempelvis försökt få gehör för hos kommunalrådet senast med anledning av en ansökan från friskolkoncernen Nordic International School.

Annons

Jag vill påstå att ideologiska ytterligheter varken till höger eller vänster bidrar till något välstånd för medborgarna. Valfriheten har med stor sannolikhet kommit för att stanna oavsett vår ideologiska grundsyn.

Medborgarna har fått en frihet, som en majoritet av dem också fortsättningsvis vill värna om.

Däremot delar jag dina problembeskrivningar, som borde åtgärdats för länge sedan. Valfriheten inom välfärden har verkligen präglats av naivitet och politiska skygglappar. I flera inlägg har jag också påtalat detta senast med anledning av en ansökan från ovannämnda friskoleaktiebolag.

Likvärdiga förutsättningarna saknas idag, bristfällig insyn och kontroll, kommunala verksamheter utarmas och kan inte leva upp till en standard som matchar de fristående skolorna, välfärdsaktiebolagens iögonfallande vinster försvinner ur landet, personal och föräldrakooperativ samt stiftelsedrivna verksamheter konkurreras ut.

Vi är många som i likhet med dig har påtalat dessa brister och många andra. Låt oss med gemensamma krafter kämpa för en förändring.

Det är hög tid att värna om den kommunala välfärden, att den har resurser och kvalitet i likhet med den privata välfärden, att segregationen motverkas. Detta gör man lättast genom att våga och orka förändra nuvarande system till det bättre.

Med stor sannolikhet lär du och dina ideologiska sympatisörer inte få majoriteten med er för minskad valfrihet i välfärden. Det finns betydligt bättre och mera realistiska sätt att förändra och förbättra nuvarande system, som bevisligen är i behov av genomgripande förändringar.

Göran Göransson

Annons
Annons
Annons
Annons