GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Göran Göransson: Varför motverkar Treklövern en inventering av Sandskogen?

I slutet av juni gjorde Jan Ekblad ett inlägg med rubriken ”Sandskogen i våra hjärtan” – ett bra och engagerat sådant. Väl att flera värnar om Sandskogen i dess nuvarande form.
Sandskogen • Publicerad 28 juli 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jag delar synpunkterna till fullo och har också i flera inlägg påtalat utmaningarna i området.

Vi ska vara oerhört måna om Sandskogens värde och status som rekreationsområde för alla medborgare. Skogen är verkligen inte endast till för oss boende i området.

En inventering av området borde gjorts mycket tidigare, eftersom det visat sig att det förekommer överträdelser från vissa fastighetsägare. Detta är självklart inte obekant för kommunen och dess politiker men ändå har man valt att se mellan fingrarna, vilket är högst anmärkningsvärt.

Efterlevnaden av regler i områdesbestämmelserna är med andra ord på sina håll starkt åsidosatta och borde självklart följts upp och åtgärdas av markägaren kommunen.

En inventering gjordes för 28 år sedan – det har självklart hänt mycket sedan dess och det är angeläget med en ny sådan. Överträdelser har därför kunnat fortgått utan konsekvenser under många år.

Tyvärr finns det ett stort motstånd från Treklöverns sida till denna inventering. Finns det för många fastighetsägare med dåliga samveten, som ni vill skydda eller vad är problemet?

Ni borde självklart välkomna en schysst och rättvis inventering, som en gång för alla skapar förutsättningar för ordning och reda i Sandskogen. Genom att neka till detta bidrar ni till fortsatt orättvisa, där vissa arrendatorer med kontakter och en nonchalans till regelverket kan fortsätta att obstruera.

Det finns områdesbestämmelser, som är till för att följas, vilket tyvärr ni i Treklövern inte verkar vilja värna om.

Demokratin är tyvärr inom många områden starkt hotad, så även i kommunen.

Villaägarföreningen verkar styras av ett fåtal högljudda och talföra individer, som verkligen inte talar för oss alla i Sandskogen. Flertalet är dessutom inte skrivna i kommunen, vilket antagligen bidrar till ett annorlunda fokus än hos oss kommuninvånare.

I demokratisk ordning borde alla medlemmar exempelvis fått frågan om förändring av fastighetsytan. Mig veterligen har detta inte förekommit.

Avslutningsvis vill jag understryka vikten av förtroendevaldas och kommunala tjänstepersoners ansvar.

Skogen måste även framledes bevaras som ett öppet rekreationsområde. Detta får inte offras för kortsiktiga, populistiska inkompetenta utspel och destruktivt politiskt dribblande.

Göran Göransson, oberoende ledamot av Ystads kommunfullmäktige

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.