GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Göran Göransson: Vi har inte råd att finansiera den svällande, ineffektiva offentliga verksamheten

Besöket i Ystad häromdagen fick mig att reflektera över vad som händer i arbetslivet och vilka konsekvenser det kommer att få i framtiden.
Ystad • Publicerad 20 januari 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nya rådhuset ystad
Nya rådhuset ystadFoto: Mark Hanlon

Mitt fokus var offentlig verksamhet. Vi har en mängd kommunala lokaler, som just nu står tomma och slukar resurser. Kommer vi att behöva alla dessa kontorsytor? – med all säkerhet inte.

Flertalet tjänstpersoner i kommunen jobbar på distans och är inte delaktiga i kommunens dagliga arbete på samma sätt som tidigare. Trots detta verkar kommunen och dess kärnverksamheter fungera. Behöver vi verkligen alla dessa tjänstepersoner: chefer, konsulter, utredare, konstruerade ej nödvändiga ”skryttjänster” i framtiden? – med säkerhet inte.

Jag förutsätter då att vi inte skapar en massa mindre angelägna uppgifter för personalen, exempelvis krav på strategidokument, måldokument, uppföljningar, utredningar, planering av dyra dåligt genomtänkta skrytbyggen.

Flertalet politiker lyser just nu också med sin frånvaro eftersom det mesta av den politiska processen fungerar på länk – praktiskt men inte speciellt stimulerande.

Behöver vi alla mer eller mindre engagerade förtroendevalda i framtiden? Jag vill påstå att vårt demokratiska samhälle får ut alldeles för lite om vi ser till mängden förtroendevalda, som finns.

Kostnaden står verkligen inte i proportion till vad dessa ger samhället. Eftersom partipiskorna styr och en liten elit styr och ställer är övriga i princip ”politiska statister”.

Vi borde med stöd av ovan kunna spara mycket pengar till förmån för kärnverksamheten, som verkligen behöver prioriteras. Dessa verksamheter exempelvis infrastruktur, skola, omsorg och sjukvård är fundamentala i samhällsmaskineriet.

Verksamheten och dess personal är sårbara eftersom man lider brist på resurser, kompetent personal och i dessa tider dessutom är utsatta för smitta (flertalet saknar ju förmånen att jobba på distans, vilket också skapar ett oschysst ojämlikt arbetsliv)

Vi kommer inte att ha råd att framledes finansiera hela den svällande, ineffektiva offentliga verksamheten. Vi måste med andra ord prioritera det som fundamentalt viktigt för att vårt samhälle ska fungera.

Vi har inte råd med en ständigt svällande administrativ ”overhead” med ständigt nya konstruerade uppgifter och tjänster,

En ständigt svällande oengagerad politikerkår lär inte heller vara möjlig. Lika lite som vår jord har obegränsade resurser finns det oanade resurser inom det allmänna (kommun, region, stat).

Det är hög tid att arbeta för en omstart, när väl pandemin är över.

Vad ska vi skattefinansiera av allt som vi i nuläget erbjuder och sysslar med i kommunerna?

Vilka tjänstepersoner och befattningar kommer vara berättigade i en mindre kommun som exempelvis Ystad?

Göran Göransson, oberoende ledamot av Ystads kommunfullmäktige, ordförande i bun

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.