Göran Göransson: Vi måste vårda gamla byggnader och kulturmiljöer
Vi stoltserar gärna, inte minst i Ystad, med vår fina medeltidsmiljö, vilket vi självklart också ska vara stolta över. Medaljen har dock en baksida, som vi historiskt då och då har förstärkt på ett negativt sätt.
I nästan alla tätorter små som stora bygger man på höjden gärna hus som ”sticker ut” som ”utropstecken”. Anledningen är de större städernas behov av förtätning för att spara värdefull jordbruksmark, vilket jag självklart anser vara befogat.
Detta utesluter dock inte att man bygger i harmoni med den omkringliggande miljö. Att låta fastigheter dominera med sin höjd och omfattning i en låghusmiljö eller i en intakt kulturmiljö är verkligen inte acceptabelt. Detta blir fallet på Regementsområdet.
Som ett bekymmersamt exempel nämnde jag hotell Fritidens högdel. Denna står som en ”främmande fågel” och tynger övrig bebyggelse och demolerar helhetsintrycket. Byggnaden i sig är spännande och intressant men är tyvärr malplacerad.
Det ska erkännas att jag själv deltog i den politiska processen angående hotell Fritiden och insåg inte konsekvensen.
Sverige är ett land förhållandevis fattigt på värdefulla byggnader och kulturmiljöer, om man jämför med Europa i stort. Detta trots att krig och elände har förstört så mycket på kontinenten.
Vi har varit förskonade under flera hundra år mot krigens förödande förstörelse men har i stället medvetet förstört många värdefulla fastigheter och miljöer själva. Ystad är förvisso förhållandevis lyckligt undantag men det innebär inte att vi kan slå oss till ro.
Vi har exempelvis ett stort Hamnstadsprojekt framför oss. Kommer vi då bygga i harmoni med medeltidsstaden?
I Sandskogen har vi tyvärr exempel på hur fastigheter kompletteras med tillbyggnader, som inte harmorniserar med den ursprungliga byggnaden.
På landsbygden förstörs många kulturbyggnader många gånger beroende på bristande kunskap eller engagemang.
I dagarna kunde vi läsa om kommunens bristande underhåll av stationshuset i Glemmingebro med risk för rivning.
Kommunen är med andra ord långt ifrån någon förebild vad gäller fastighetsskötsel och varsamhet om kulturmiljöer. Det är oförlåtligt att låta en gammal kulturbyggnad förfalla. Det är faktiskt lika viktigt att bevara kulturbyggnader på landsbygden som i tätorten.
Göran Göransson, Löderup. Oberoende medamot i Ystads kommunfullmäktige