Annons
Insändare

Göran Söderberg: Får man be om lite stadsplanering?

Jag blir lite bekymrad när jag läser bladet och konstaterar att ytterligare en tomt kommer att stå som en ödetomt i Simrishamn, nämligen den där Bil-Bengtsson en gång låg utefter Storgatan.
Simrishamn • Publicerad 12 april 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tidigare Bil-Bengtssonområdet sett från Linnégatan söderut mot Storgatan. Enligt planen får den före detta bilhallen i källarplan i byggnaden till vänster vara kvar och användas som garage, medan övre delen får rivas och ersättas av bostäder.
Tidigare Bil-Bengtssonområdet sett från Linnégatan söderut mot Storgatan. Enligt planen får den före detta bilhallen i källarplan i byggnaden till vänster vara kvar och användas som garage, medan övre delen får rivas och ersättas av bostäder.Foto: Ulrika Wangel

Att få en detaljplan för bostadshus i mål har varit en flera år lång process och som har kostat exploatören stora pengar, men som det nu verkar fyller Simrishamnsbostäders exploatering på Skansen behovet av hyres- och bostadsrätter för en bra tid framöver.

Kommunen är inblandad i båda projekten, dels eftersom Simrishamnsbostäder är ett kommunalt bostadsbolag och dels genom att stadsbyggnadsförvaltningen genom sitt planmonopol deltar i detaljplanearbetet i för allt byggande i kommunen.

Annons

Man kan vara konspiratoriskt lagd och hävda att kommunen som vanligt vänder ryggen åt sina egna företagare genom att så att säga dra undan mattan under fötterna för dem, men det kan likaväl vara så att man inte alls planerar.

Simrishamn är en liten stad och ett sätt att bibehålla småstadskaraktären är att medvetet utveckla staden och stadsbilden i många små steg istället för stora kliv.

På så sätt gynnar man kommunens många små företagare, eller snarare ger dem en chans att hävda sig, och det är mera ekonomiskt stabilt att till exempel inom bostadsbyggandet gå fram långsammare och med större variation än att inom ett par år massproducera lägenheter och därmed strypa andra, lokala initiativ under lång tid framöver.

Det skulle faktiskt kunna kallas stadsplanering.

Göran Söderberg, arkitekt, Simrishamn

Annons
Annons
Annons
Annons