GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Göte Lundqvist: Dålig tajming hos socialnämnden i Ystad

I veckan som gick fördes en särskild debatt i riksdagen om orsakerna till smittspridning på landets äldreboenden och i hemtjänsten.
Ystad • Publicerad 4 juni 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Munskydden som hemtjänstens personal först rekommenderade Lena Hansson att köpa, som de nu inte vill använda.
Munskydden som hemtjänstens personal först rekommenderade Lena Hansson att köpa, som de nu inte vill använda.
Foto: Mark Hanlon

Sydsvenskan uppmärksammade i söndags regionens bristande förmåga att, trots socialstyrelsens direktiv, ha ett anständigt lager av skyddsutrustning för att kunna möta en pandemi.

Per T Olssons söndagskrönika i Sydsvenskan handlade också om Coronaviruset där han skrev att ”Det är i hög utsträckning de allra äldsta som drabbas av Coronavirusets dödliga komplikationer undanstoppade på mer eller mindre eländiga vårdhem och äldreboenden där kostnadsminimerad förvaring överordnas värdig omsorg inbegripet smittskydd”.

I Ystads Allehanda kunde vi läsa om personer som vägrade hemtjänst om inte personalen bar smittskyddsutrustning. Svaret var detsamma som i riksdagsdebatten ”Vi följer myndigheternas direktiv”.

Dessutom skulle kostnaderna bli höga och rimma illa med de besparingar som socialnämndens ordförande redogjorde för i samma tidning – tio miljoner i år och tjugo miljoner nästa år. Besparingar med dålig tajming i dessa tider med ökande behov inom vård och omsorg.

Det finns kommuner som infört visir i hemtjänsten för att stilla människors oro även om denna ur medicinsk synpunkt skulle vara obefogad.

Göte Lundqvist, Ystad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer