GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Göte Lundqvist: Det fria ordet under attack från SD

Lars Södergren attackerar i sin insändare ”Det känns skönt att möta en vän” i YA 14 september det fria ordet.
Skåne • Publicerad 15 september 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Rolf Höjer/TT

I insändaren hyllas Sverigedemokraternas framgång som har skett ”trots hatkampanjer i stats-tv, media och i diverse mörkermäns insändare” – bland annat i mina.

Samma dag kan vi ta del av andra sverigedemokraters inställning till det fria ordet. Björn Söder, kandidat till posten som talman i riksdagen, anser att public service ska reformeras i grunden.

Sverigedemokraternas stabschef, Linus Bylund, ser fram emot ett ”journalistrugby” där han förmodligen har för avsikt att ta bort journalister med fel åsikter från spelplanen.

I egna mediakanalen Riks, den med den ”riktiga sanningen”, är Rebecka Fallengren den främsta talespersonen. Vid Sverigedemokraternas valvaka ropade hon ”Helg seger” när det stod klart vartåt valet lutade. Uttrycket ”Helg seger” alluderar på det nazistiska slagorder ”Hell seger” som är en översättning av tyskans ”Sieg heil”.

En demokrati kännetecknas av det fria ordet. Även om Lars Söderberg, Björn Söder och Linus Bylund tycker annorlunda finns det kvar än så länge men ingen vet hur det slutar när sverigedemokrater får inflytande – kanske blir det som i Tyskland på 30-talet eller som i Ryssland i dag.

Göte Lundqvist, Ystad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.