GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Göte Lundqvist: Ett sätt att korta köerna till Ystads äldreboenden?

I tisdagens tidning kan vi se att samhällsbyggnadsnämnden ska spara 22 miljoner för år 2023 trots att kostnaderna, beroende på inflation och högre elkostnader, ökar med 40 miljoner.
Ystad • Publicerad 18 januari 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det krävs noggrannare planering av menyerna till skolor och äldreomsorg om det ska gå att få ner kostnaderna.
Det krävs noggrannare planering av menyerna till skolor och äldreomsorg om det ska gå att få ner kostnaderna.Foto: Johan Valkonen

Den verkliga besparingen blir då 62 miljoner – som motsvarar den merkostnad som förvaltningen betalar för korrupt upphandlade larm.

Revisionen påpekade redan 2018 att larmkostnaderna skenade eftersom upphandlingen skedde utan kontroll och har så gjort sedan dess utan att politiken har lyft ett finger för att råda bot på problemet.

Förvaltningen har som två av förslagen – mindre pengar till mat för barn och gamla, två godingar i repris som politiken ofta köper.

En del kommuner väljer, i tider av knappa ekonomiska omständigheter för barnfamiljer, att satsa mer pengar på skolmaten så att barnens näringsbehov kan tillgodoses.

Livsmedelsverket anser att ”Måltiderna inom äldreomsorgen har stor betydelse för äldres livskvalitet inte bara att ge energi och näring. Måltiderna kan vara ett positivt avbrott i vardagen och bidra till glädje, gemenskap och meningsfullhet. Helt enkelt en höjdpunkt att se fram emot”.

Förhoppningsvis följer politiken livsmedelsverkets rekommendation och inte ser försämringar av mathållningen till äldre som ett sätt att korta köerna till kommunens äldreboenden.

Göte Lundqvist, Ystad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.