Insändare

Göte Lundqvist: Garrottering eller halshuggning

Ystad Artikeln publicerades
Inget förbud men en majoritet av fullmäktige är beredd att se över ordningsstadgan för att göra tiggeri tillståndspliktigt.
Foto: BOSSE NILSSON
Inget förbud men en majoritet av fullmäktige är beredd att se över ordningsstadgan för att göra tiggeri tillståndspliktigt.

Förra veckan behandlades frågan om tiggeriförbud i Ystads kommunfullmäktige. En insändare i Ystads Allehanda hade förvarnat om ärendet och jag lyssnade på webben.

Motionären från Sverigedemokraterna talade för förbudet och medlemmar ur oppositionen talade mot. Ingen ur treklöverna gick upp i talarstolen. Efter votering där endast Sverigedemokrater röstade för avslogs motionen.

Jag stängde av datorn i tron att det stora problemet med tiggeri i Ystad var löst.

Dagen efter såg jag i tidningen att frågan om tiggeri hade behandlats under rubriken ”Ändring i ordningsstadgan” där förslaget var att den som tigger ska söka tillstånd.

En romsk analfabet från Rumänien har varken pengar eller förmåga att söka tillstånd. Den tilltänkta ändringen innebär att tiggeriet långsamt stryps i stället för att med ett yxhugg i form av förbud lösa frågan.

Förslaget, som vann med 25 röster mot 24, anses förmodligen vara mera lättsmält för väljarna. Treklövern fick betala tillbaka för att sitta kvar vid köttgrytan.

Den enda tiggare som blir kvar är den med plakatet ”En svensk fattigpensionär” som ibland sitter utanför en livsmedelsaffär och vi som ska handla slipper ett dåligt samvete då vi inte ger pengar till en medmänniska som tigger för sin familjs uppehälle.

Göte Lundqvist

Ystad

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.