unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Göte Lundqvist: Moderaterna var hamnutbyggnadens främsta förespråkare

I YA 16 september har kommunalrådet Kristian Bendz synpunkter på en av mina insändare i inlägget Tydlig oenighet om hamnutbyggnaden”. Synpunkten är riktig om än den behöver en förklaring.
Ystads hamn.
Ystads hamn.
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Hamnen i Ystad har haft stor betydelse för stadens utveckling och många har haft synpunkter om hur den ska utformas över tid.

Grunden för nu pågående hamnutbyggnad finns i en reviderad översiktsplan från 2008 som medger utbyggnad av sex färjelägen i en yttre hamn och ombyggnad av färjelägen för större fartyg i inre hamnen.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Planen har fullföljts med konsekvenserna att Lantmännen har flyttat till annan ort och att kommunen har tagit över anläggningen som nu endast används av stadens råttor och ingen tycks veta när området i hamnen ska få annan användning.

Alla politiker i kommunfullmäktige minns dåvarande kommundirektör Christel Jönssons föredragningar i fullmäktige om hamnplanernas utveckling – det rådde närmast ”Hallelujastämning” som vid ett bönemöte.

Hösten 2018 var planerna för hamnens utbyggnad så långt gångna att en stoppad utbyggnad skulle bli kostsam och för lång tid lägga västra delen av hamnen i, som i dag, ett ödelandskap. Fullmäktige hade då två val – att fullfölja utbyggnaden eller att stoppa den.

Majoriteten av de som tog ställning valde att fullfölja utbyggnaden. Moderaterna, de tidigare främsta förespråkarna för utbyggnaden, valde att hoppa av tillsammans med Liberaler och Kristdemokrater.

Avhoppet kom plötsligt och, som jag förstår, utan närmre analys. Jag valde därför att kalla detta avhopp för att Moderaterna hade betänkligheter i sista ögonblicket i min insändare vilket formellt inte är riktigt.

Den styrande Treklövern har nu att fullfölja sin tidigare så efterlängtade utbyggnad och vi kommuninnevånare ser framför oss en snar byggnation av hotell, bostäder och affärer i den nu öde delen av västra hamnen.

Göte Lundqvist

Ystad