Annons
Insändare

Göte Lundqvist: Spara på annat istället för en särskild beredskapsskatt

Finansminister Damberg förslår att landets viktigaste utgift, kostnaden för försvaret, skall finansieras med en särskild skatt som skall få namnet Beredskapsskatt.
Sverige • Publicerad 15 mars 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Att skapa en tröskel som inte är värd att gå över för en potentiell motståndare är ett av målen för det svenska försvaret.
Att skapa en tröskel som inte är värd att gå över för en potentiell motståndare är ett av målen för det svenska försvaret.Foto: Jacob Zocherman

Efter många års nedrustning av försvaret, som alla politiska partier varit överens om, skall kostnaden för försvaret på sikt gå från drygt en till två procent av BNP.

Alla vet att utgifter måste finansieras. I vårt hushåll måste vi först sätta av pengar till hyra, försäkringar, mat och kläder. Blir det pengar över efter dessa utgifter kan vi spendera dessa på mindre nödvändiga saker som en semesterresa.

Annons

Staten bör resonera på samma sätt och då ha landets säkerhet som främsta mål och därefter medborgarnas rätt till skydd av person och egendom som nästa mål.

Blir finansministerns nästa drag en polisskatt för att vi ska kunna gå säkra på gator och torg.

För att ökad kostnad för försvaret ska rymmas inom budget bör mindre nödvändiga utgifter nedprioriteras – ett exempel kan vara kostnaden för den av regeringen planerade familjeveckan.

Göte Lundqvist, Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons