Annons
Insändare

Grön ungdom: Slöjförbudet är ett farligt förslag – Moderaterna vill förbjuda mänskliga rättigheter

Slöjförbudet i Skurup är rasistiskt och inte förenligt med vare sig svensk eller internationell lag, och att Sverigedemokraterna skapar ett sådant lagförslag är inte överraskande. Det som är överraskande är att Moderaterna röstade igenom det.
Skurup • Publicerad 5 maj 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Johan Nilsson/TT

I december beslutade Skurups kommunstyrelse att totalförbjuda slöjor i kommunens skolor. Motionen las fram av Sverigedemokraterna och kommunfullmäktige tog beslutet om att bifalla i frågan. Skolverket har sedan tidigare undersökt frågan och kommit fram till att den strider mot religions- och yttrandefriheten.

Mattias Liedholm, rektor på Prästamosseskolan, blev uppsagd. Biträdande rektorn Kärsti Öberg sa upp sig kort därefter. Detta är en linje som tycks likna kommuner som styrs av SD och Moderaterna, exempelvis Hörby, där detaljstyret från Sverigedemokraterna är påtagligt och gjort att rekordmånga chefer sagt upp sig i kommunen.

Annons

Avsägningarna beror även på att man inte känner att man kan försvara politiken Sverigedemokraterna för. Det handlar inte om små sakskillnader. Det handlar om värderingar som leder till att människor inte får ha på sig vad de vill. Det handlar om värderingar som diskriminerar dig på grund av din religion. Det handlar om Barnkonventionen, Europakonventionen, diskrimineringslagen och skollagen. Det handlar om basala rättigheter som Sverigedemokraterna alltid velat inskränka och en utveckling där Moderaterna nu följer efter.

Skol- och utbildningsberedningens ordförande Loubna Stensåker Göransson (M) står bakom förslaget och menar att slöjan är ett kvinnoförtryckande plagg. Det hade ju varit enkelt om det var så. Att förtryck kunde visa sig med ett klädesplagg och när man förbjöd det så vips var förtrycket borta. Det är ett kvinnoförtyck att tvinga en kvinna att bära slöja men det är likaså kvinnoförtryck att tvinga henna att inte bära slöja.

Lärare Naouel Aissoui kommer sluta på skolan ifall förbudet träder i kraft, då hon inte vill ta av sig sin slöja. Hon säger i SVT att det hon är mest rädd för är utvecklingen i samhället och vad som kan tänkas följa. Förbudet handlar om ett förbjudande av kultur, inte om att ta bort förtryck. Förbudet kommer vara med i en integrationsplan, men kan lika gärna kallas assimileringsplan.

Slöjförbudet prövas nu i förvaltningsrätten och hos diskrimineringsombudsmannen (DO). För oss i Grön ungdom är det självklart att slöjförbudet är diskriminering. Speciellt när det bryter mot inte bara en, utan flera lagar och bestämmelser. Förbudet är rent ut sagt emot de mänskliga rättigheterna.

Lyckligtvis ställde sig ingen av rektorerna i Skurup bakom den och fick fler elever att bära slöja. Elever som ville visa att de bestämmer över sig själva och att de bara vill utöva sin religion.

Thilde Brolin, språkrör Grön ungdom syd

Clara Thor, talesperson för demokrati och kultur

Laban Melchert Thelaus, medlem Grön ungdom

Annons
Annons
Annons
Annons