unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Gudrun Schyman: ”Militarism eller mänsklig säkerhet?”

Enligt SOS Alarm härjar det bränder på minst 80 platser i Sverige. Bränderna innebär stort lidande för människor, djur och natur.
Det brinner i Sverige …
Det brinner i Sverige …
Foto: Maja Suslin/TT
Detta är en insändare i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Här i Skåne står bönderna med förstörda skördar och djur som går på nödslakt. Världen över slås värmerekord på värmerekord.

Tryggheten, säkerheten och ekonomin påverkas och tyvärr måste vi börja vänja oss vid liknande extrema händelser framöver.

Vi måste också inse att många fler människor behöver bo i norra delen av halvklotet, till följd av klimatförändringarna.

Klimathot och andra säkerhetshot måste mötas med politiska prioriteringar, mer samarbete och stark solidaritet.

Läget kräver betydligt högre ambitioner i klimatpolitiken än vad något av riksdagspartierna föreslår, men även att vi ökar kapaciteten i mottagandet av människor på flykt och implementerar en uppdaterad och bredare syn på säkerhet.

Bland annat krävs en beredskap att mer effektivt hantera bränder och översvämningar.

2009 lade dåvarande Alliansregering fram en proposition om omställning inom säkerhetspolitiken:

”Ett brett perspektiv på utmaningar och hot måste prägla den säkerhetspolitiska analysen. Utmaningar och hot mot vår säkerhet är föränderliga, gränslösa och komplexa.

Även hot i form av pandemier och miljökatastrofer kan utgöra hot mot Sveriges säkerhet. Klimatförändringar utgör ett av de allvarligaste hoten mot människors säkerhet och grundläggande levnadsvillkor.”

Denna nya inriktning, med en breddad syn på säkerhetspolitiken, skulle få löpa fram till år 2023 men avbröts i förtid.

I den försvarspolitiska inriktningen för 2016–2020 framgår istället att Sverige ska återuppta planeringen för totalförsvaret, det vill säga att förbereda Sverige för krig. Detta trots att hotbilden som regeringen diskuterar i propositionen 2009 inte har ändrats.

Tvärtom har klimatproblematiken accelererat och konflikter har trappats upp med militära medel vilket lett till att vi idag har nästan 70 miljoner människor på flykt.

Trots detta har Sverige ändrat inriktning till förmån för en återgång mot invasionsförsvar, upprustning och skydd av nationen. Det är en irrationell prioritering, styrd av nationalistiska fantasier snarare än fakta.

Ett exempel är Jas. Totalkostnaden för ett Jas-plan är cirka 1 miljard kronor – lika mycket som hela budgeten för Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB). Sverige har genom åren köpt över 200 JAS-plan.

Vi behöver tänka om och rusta om och prioritera säkerhet för alla här och nu, i vardagen. Vi behöver omfördela resurserna från ensidiga militära verktyg mot inbillade anfall till civil beredskap inför miljökatastrofer och andra hot mot vår säkerhet.

Vi behöver avsluta den nyligen återinförda militära värnplikten och istället satsa på en frivillig civil utbildning i krisberedskap via MSB, vi behöver fördubbla anslagen till MSB, utveckla mer effektiv civil krisberedskap och se mer av utbyte och samverkan kring säkerhet i Europa.

Vi behöver helt enkelt att Sverige går före och visar vägen, både när det gäller flyktingmottagande och nödvändig omställning av produktion och konsumtion, globalt.

Gudrun Schyman

Feministiskt initiativ

VISBY 2016-07-05
Gudrun Schyman  i  Almedalen .
VISBY 2016-07-05 Gudrun Schyman i Almedalen .
Foto: Janerik Henriksson/TT

Läs mer