GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Håkan Damm (KD): 60 platser mindre på grund av S-politiker

Tack vare Socialdemokraterna förlorar Ystads kommun ett 60-tal trygghets- och äldreboendeplatser. Det är svårt att förstå hur Kevin Rasmussen kan vara så nöjd över detta (”Tydliga ekonomiska motiv att välja äga-alternativet” i YA 1 juni).
På den här tomten i Trädgårdsstaden ska Ystads kommun bygga äldreboende.
På den här tomten i Trädgårdsstaden ska Ystads kommun bygga äldreboende.
Foto: Cecilia Billgren
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

När Socialdemokraterna röstade nej till att låta ett privat bolag (inte något riskkapitalbolag som felaktigt anges i Rasmussens artikel) bygga och hyra ut ett äldreboende i Trädgårdsstaden till Ystads kommun, röstade man samtidigt nej till 16 äldreboendeplatser och 40 trygghetsboendeplatser.

Socialdemokraterna anger att motiven är ekonomiska. Detta kan dock ifrågasättas.

I den jämförelse som tagits fram av kommunens tjänstemän framgår det att kostnaden för det privata alternativet är 631 500 kronor och 646 200 kronor per lägenhet och år för det kommunala alternativet. Alltså en skillnad på drygt 26 miljoner kronor över hyresperioden.

Så det hade varit intressant att höra varför detta avtal skulle riskera att bli kommunens sämsta någonsin? Försök att inte blanda ihop äpplen och päron i svaret. Det är 72 platser i det privata alternativet och 56 platser i det kommunala.

Äldreboendet i Trädgårdsstaden är den sista tomten i Ystad där det finns planer att bygga ett äldreboende. Det är alltså viktigt att den aktuella tomten utnyttjas på ett effektivt sätt.

Utöver äldreboendeplatserna så tappar vi dessutom 40 trygghetsboendeplatser, något som vi ser ökar i efterfrågan från våra invånare. Speciellt efter den isolering som Covid-19 bidragit med. Ystads äldre förtjänar att känna sig trygga med att vi tar deras behov på allvar.

I artikeln från Kevin Rasmussen framgår det även att Socialdemokraterna prioriterar bort tillagningsköket när äldreboendet i Trädgårdsstaden ska byggas.

På äldreboendet Ljuskällan har Socialdemokraterna krigat med näbbar, klor och felaktig argumentation för att få till ett tillagningskök, men i Trädgårdsstaden så lägger de själv fram ett kostnadsförslag som inte innefattar något tillagningskök. Är det så att även Socialdemokraterna insett att argumenten för tillagningskök inte håller?

Nej Kevin Rasmussen, det är nog dags att sätta den socialdemokratiska agendan i andra hand och kommunens invånare i första, det är nämligen deras intressen vi ska värna.

Socialdemokraterna i Ystad har tidigare sett att privata alternativ kan vara det bästa sättet att lösa kommuninvånarnas behov, exempelvis när äldreboendet Väderleken byggdes.

Att söka en konfliktyta inför ett valår kan vara förståeligt, men att offra kommunens äldre av valtaktiska skäl kan jag som kristdemokrat aldrig förstå eller acceptera!

Håkan Damm, gruppledare för Kristdemokraterna i Ystad

Läs mer