Annons
Insändare

Håkan Eriksson: Kan samhället klara sig utan landsbygden?

Nej knappast är det enkla svaret! För att samhället ska växa och må bra behövs företag. Det är i små och växande företag som de flesta nya jobb skapas, och dessa företag hittar vi inte allt för sällan på landsbygden.
Skåne • Publicerad 6 maj 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Dåliga vägar och kommunaktioner är hinder för landsbygden, menar Håkan Eriksson.
Dåliga vägar och kommunaktioner är hinder för landsbygden, menar Håkan Eriksson.Foto: CHRISTINE OLSSON

Betydelsen av de företagare som bor och verkar på landsbygden går inte att förringa. Vad skulle Österlen vara utan alla dessa innovativa och ambitiösa entreprenörer som inte bara gör verklighet av sina drömmar utan även formar framtidstro för andra.

Många är vi som fick vårt första jobb och vår första lön utbetald från någon av alla dessa småföretagare.

Annons

Trots detta enorma värde som företagare ger till oss alla är det fortfarande orimligt krångligt och snårigt att vara företagare i Sverige.

Så ska det inte behöva vara. Det är inte rimligt att en företagare ska behöva ägna mer tid åt att fylla i blanketter än att utveckla sin verksamhet och få landsbygden att leva.

Centerpartiet har i över 110 år kämpat för den svenska landsbygden. Den kampen har vi fört lokalt, regionalt och på nationell nivå. I grund och botten handlar det om rättvisa och om att lösa konkreta problem i människors vardag.

Att motverka bristen på samhällsservice, dåliga vägar, och fyrkantiga regelverk är bara några exempel på utmaningar som de som bor och verkar på landsbygden drabbas av.

Sverige ska vara världens bästa land att driva företag i och Skåne bli Sveriges mest företagarvänliga region.

Centerpartiet vill underlätta företagarnas vardag genom minskat regelkrångel, kortare handläggningstider och göra det enklare att anställa personal för tusentals företagare.

Men det krävs också betydande insatser vägnät och kollektivtrafik samt bredbandsuppkoppling. Det är den typ av utebliven samhällsservice som inte sällan påverkar företagare på landsbygden negativt.

Landsbygden i Ystad betyder mycket.

Håkan Eriksson, Centerpartiet i Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons