Insändare

Hans Överling: Vad händer i och med Ystadsmodellen?

När många får kraftigt ökade hyror på grund av Ystadsmodellen kan följande hända.
Ystad • Publicerad 20 maj 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Många av Ystadbostäders lägenheter är centralt placerade och kommer antagligen att omfattas av Ystadsmodellens högre hyror. Som här längs Stora Västergatan
Många av Ystadbostäders lägenheter är centralt placerade och kommer antagligen att omfattas av Ystadsmodellens högre hyror. Som här längs Stora VästergatanFoto: Per Nilsson

Hyresvärden kan inte bara vräka de, som får svårt att betala den hyreshöjningen, eller de som inte kan få tag på billigare boende. Följden blir att Ystads kommun får gå in med hyresbidrag till allt fler.

Hyresbidrag kommer inte hyresgästen till godo utan i verkligheten går bidraget direkt till hyresvärden för betalning av hyran.

Alltså drabbas skattebetalarna dubbelt, dels får de egna hyreshöjningar, dels får de betala andras bostadsbidrag genom skatter.

Har man som hyresgäst satt sig i en planerad situation, när man flyttade in i sin lägenhet är det inte riktigt rätt att få en oplanerad höjning, när man inte kan påverka sin inkomst. Framförallt som pensionär då pensionshöjningen inte följer kostnadsutvecklingen på mat, energi, bredband och en mängd annat.

Hans Överling, Ystad