GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hasse Bengtsson (S): Jag är en stolt demokratisk socialist

Debatt-, ledar- och kultursidor fylls nu av en debatt om demokratisk socialism. Är den möjlig?
Politik • Publicerad 10 oktober 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Olof Palmes formulering i partiledardebatten i tv 1982. ”Jag är demokratisk socialist därför att jag bestyrks i min övertygelse när jag i vårt eget land ser orättvisorna öka, arbetslösheten tillta, spekulation och fiffel gripa kring sig”.
Olof Palmes formulering i partiledardebatten i tv 1982. ”Jag är demokratisk socialist därför att jag bestyrks i min övertygelse när jag i vårt eget land ser orättvisorna öka, arbetslösheten tillta, spekulation och fiffel gripa kring sig”.Foto: JACK MIKRUT

Martin Hägglund, filosof, och professor vid Yale University i USA, har skrivit en bok ”Vårt enda liv” som dels behandlar varför jag ska fundera över att jag har ett enda liv och dels, i andra delen, hur vi därför skall organisera oss för att jag på bästa sätt ska använda mitt liv (min tolkning).

Begreppet demokratisk socialism har jag inte hört om på ett tag. Jag läser om marknadsekonomi, om alternativ i välfärden och det nödvändiga med vinster i välfärden.

Att vi måste förstå att mina pengar skall delas ut till kapitalägare som skickar mina pengar till skatteparadis i Karibien? Annars tappar vår välfärd kvalitet? Utan att kapitalägare kan tjäna pengar så urholkas vår välfärd. Vi är rätt många som inte köper den verkligheten.

Martin Hägglund argumenterar också mot. Han använder marxistisk teori. På ett delvis nytt sätt. Han får motstånd från höger så klart, men även från vänster. Flera hänvisar till kommunismen. Till alla lärdomar från Sovjet, Östtyskland, Kuba och Nordkorea.

De är viktiga men Hägglunds bok och idéer som nu diskuteras borde vi kunna skilja från kommunismen. Vi pratar om en annan idédebatt. Visst utifrån marxistisk teori. Hoppas den fortsätter.

Hägglund börjar och slutar sin bok med klimatfrågan. Vad händer med vår planet om vi inte använder - Vårt enda liv - på ett klokt sätt? Om vi inte organiserar vårt samhälle på ett annat sätt än som idag enligt marknadsekonomins/kapitalismens villkor? Finns det plats för en demokratisk socialism? Klarar vi klimatet/planeten på kapitalismens villkor?

Som Olof Palme sa i Partiledardebatten i SVT 1982 (känns mer aktuellt än någonsin):

”Jag är demokratisk socialist...

... därför att jag bestyrks i min övertygelse när jag i vårt eget land ser orättvisorna öka, arbetslösheten tillta, spekulation och fiffel gripa kring sig.

... när jag ser hur högerpolitiken i land efter land driver ut människor i arbetslöshet slår sönder tryggheten men ändå inte löser de ekonomiska problemen.

... när jag ser in i den framtid de borgerliga tydligen har att erbjuda där löntagarna ska bli fattigare och de rika rikare, där den sociala tryggheten blir bräckligare och lyxbåtarna fler, där solidariteten blir svagare och egoismen starkare, där de starka kan ta för sig och de svaga får ta skeden i vacker hand.

Visst är jag en demokratisk socialist. Jag är det med stolthet över vad denna demokratiska socialism har uträttat i vårt land, jag är det med glädje för jag vet att vi har viktiga arbetsuppgifter framför oss efter det borgerliga vanstyrets år.

Och med tillförsikt, för nu vet människor vad som händer med jobben och tryggheten och stabiliteten när högerkrafterna har ansvaret”

Hasse Bengtsson

Demokratisk socialist (s)

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.