Annons
Insändare

Hasse Bengtsson (S): Liberaler som aldrig hört talas om Tjernobyl, Harrisburg eller Fukushima

Liberalerna Sven Olof Andersson Hederoth och Jan Rejdnell diskuterar energipolitik och elöverskott. Det är intressant läsning.
Skåne • Publicerad 3 mars 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Elledningar
ElledningarFoto: Robert Henriksson / SvD / TT

Man tycker bland annat att:

Miljöpartiets förespråkare inte vet skillnaden mellan de båda begreppen energi och effekt.

Annons

Man tycker att sanningen om vårt elöverskott är missvisande.

Man tycker att vi som är emot en kärnkraftsutbyggnad (citat:) ¨slår ett världsrekord i dumhet, ett politiskt magplask där trygghet och säkerhet för Sveriges befolkning sätts på spel¨

Dessa två liberaler tycks inte ha stort förtroende för den majoritet av befolkningen som inte tycker att kärnkraften är guds gåva till mänskligheten. De tycks inte ha hört talas om Tjernobyl, Harrisburg eller Fukushima.

Inte heller om att några av oss oroar oss för det kärnavfall vi dumpar till våra barn och barnbarn.

Man tror inte att miljöpartister är allmänbildade eller att de lika bra som liberaler vet vad som är sant och vad som är missvisande.

Nä, liberalerna Andersson Hederoth och Rejdnell vet hur det ligger till. Hur man ska göra.

En del är svårsmält för den som tror på marknadsekonomin. Den som har studerat det här med kapitalutnyttjande och tillgång och efterfrågan en liten smula lyfter på ögonbrynen.

Själv var jag i många år ansvarig för produktion inom svensk industri. Med den strategi som Andersson Hederoth och Rejdnell föreslår hade det nog inte blivit så många år….

Att priset går upp när efterfrågan ökar är det få som förvånas över. Att vi köper el ibland och säljer el ibland låter för mig som ett hälsotecken.

Att vi, då och då, tvingas starta oljekraftverket i Karlshamn, eller köpa smutsig el är inte bra, men knappast ett argument för fortsatt utbyggnad av kärnkraften.

Annons

Däremot har vi misslyckats med logistiken. Vi klarar inte att flytta el från där den produceras till där den konsumeras.

Det är uselt. Borde gå att lösa. Men det skriver liberalerna Andersson Hederoth och Rejdnell inget om.

Hasse Bengtsson (s), Östra Vemmerlöv

Annons
Annons
Annons
Annons