Hodder Stjernswärd: Värnplikt för vårt land, frihet, oberoende och demokrati

I en slags anda av ”hej svejs, nu ska vi leva i evig fred, ingen hotar oss”, lyckades en folkvald regering för omkring 20 år sedan att med framgång nedmontera vårt försvar.
Skåne • Publicerad 10 oktober 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skyttesoldater på på Ledningsregementet i Enköping under inspektion.
Skyttesoldater på på Ledningsregementet i Enköping under inspektion.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det led svåra förluster. Stora luckor uppstod. I dessa svåra Coronadagar försöker regeringen reparera skadan. Men ett nytt totalförsvar har man ej råd att bygga upp.

Allvarliga försök göres att med begränsade medel återskapa något som kommer i närheten av ett avskräckande och fredsbevarande försvar i en hotfull omvärld.

I denna återuppbyggnad är det något som tappats bort i debatten. Och det är värnplikten.

Begränsande inkallelser sker men de är också mycket begränsande. Nu krävs ett nytänkande.

Vårt land ser inte ut som för, säg tio år sedan. Vi har ”öppnat hjärtat” för många utifrån kommande. De och även inhemsk ungdom behöver något att samlas kring.

Vad är detta något? Jo, vårt land, dess frihet, oberoende och demokrati. Kamratskap, hänsyn och laganda är något som idag behöver inläras.

Värnplikt i äldre bemärkelse tar ett år. En billigare form, i och för sig för liten, är en värnplikt på omkring fyra månader.

Även om de rent vapenbärande delarna blir lidande, kan ändå de grundläggande egenskaperna utvecklas, alltså hyfs, hänsynstagande, samverkan och första hjälpen.

Sedan kan ett byggkloss-system skapas.

I detta land måste allt utredas innan beslut fattas. Låt ovanstående tankar ligga till grund för en sådan utredning. Bieffekten, som minskad ungdomsarbetslöshet, ungdomskriminalitet och så vidare skulle med säkerhet uppnås.

Hodder Stjernswärd, Ystad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.