Insändare

Höjd skatt krävs för att rädda kvalitén i Ystads äldreomsorg

Ystad Artikeln publicerades

Till vår stora bestörtning får vi i Miljöpartiet i Ystad höra att ett förslag lyfts till diskussion i socialnämnden, som skulle innebära kraftigt minskad service för de kommuninvånare som har rätt till hemtjänst.

Den styrande minoriteten föreslår bland annat att de äldre inte längre ska erbjudas mat från kommunens kök, utan istället ska de hänvisas till livsmedelsbutikernas sortiment av färdigrätter.

Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna vill också begränsa möjligheten till utevistelser och social samvaro till maximalt en timme per vecka och ledsagning för sociala aktiviteter till åtta timmar per månad.

Minoriteten förslår också att anhöriga ska ta ett större ansvar för vården av våra äldre, då anhörigstödet avseende avlastning skulle minska till maximalt tio timmar per månad.

Dessa förslag kan knappast kallas effektiviseringar och inte heller nedskärningar, eftersom den försämring i livskvalitet de innebär riskerar att leda till ökade kostnader i form av ohälsa och depression hos de drabbade.

Dessutom riskerar vi att anhöriga som inte får tillräcklig avlastning blir utbrända, och vilka kostnader skulle inte det innebära för individen såväl som samhället?

För ett par veckor sedan gick kommunstyrelsens ordförande, Kristina Bendz (M), ut med att hon är villig att höja skatten och det borde nu stå klart för alla partier att det är detta som krävs. Miljöpartiet ser därför fram emot att diskutera skattesatsen på nästa möte i de pågående budgetförhandlingarna.

Miljöpartiet vill dessutom att det tas fram en plan för hur framtidens vård och omsorg i Ystad ska se ut.

Det finns redan idag exempel på digitala lösningar och artificiell intelligens som kan avlasta hemtjänsten, så att personalen kan ägna sig åt arbetsuppgifter som bidrar till att höja välmåendet hos brukarna. Det är hög tid att vi fattar beslut om hur vi nyttjar modern teknik för ökad service och höjd livskvalitet.

Marcus Bräutigam

Marina Nilsson

Sonja Valtonen Sköld

Emma Nilsson

Miljöpartiet de gröna i Ystad

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.