Insändare

Humanismen har utvecklats sedan 1905

Ystad Artikeln publicerades
pengar
pengar

Svar till ”Socialism är förtryck”, insändare i YA 3 september av Clifford Härstedt (M)

Grattis till insändaren som tycker att alla ska ”vara sin egen lyckas smed” och inte behöva ta hjälp av socialister.

Clifford Härstedt bevisar att bara man är tillräckligt slug och duktig och har läst på universitet med ekonomi som inriktning så klarar man sig galant.

Men alla andra då? Som inte har haft samma förutsättningar? Beroende på diverse omständigheter i livet? Ska de få skylla sig själva?

Vi kan ta ett exempel; den ensamma mamman som arbetar som lågavlönad (vem bestämmer hennes lön?) och tar hand om andra människor för att hon ser det som ”givande”. Men det är klart, - kanske är det, jag citerar ”ett eget rationellt egenintresse för att uppnå lycka”

Det är ett mycket cyniskt förhållningssätt att enbart se till sitt egenintresse och så att säga strunta i hur andra har det! För det är väl tur att inte alla tänker som insändaren. Vi är människor och synnerligen beroende av varandra.

Nu har vi dessutom 2000-tal så varför citera en bok författad av någon som föddes år 1905? Har vi inte hunnit utvecklas i humanism? Uppenbarligen inte…

Det skrämmer mig. Visst ska man få ”samla i ladorna” om det känns tryggt och arbeta sig ”upp” men kom ihåg att människor är olika med olika förutsättningar och kanske inte alltid kan klara allt på egen hand eller få hjälp med sina behov av sin familj!

Ska vi då bara stå och titta på (”och kanske säga skyll dig själv”) när någon inte klarar att få det så ”bra” som insändaren? Nej, ett sådant omänskligt samhälle vore förödande för hela mänskligheten…

Men vi är kanske på väg dit ….

Cecilia Ståhlberg Rydén

Humanist i Ystad

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.