Insändare

Hyresgästföreningen: Tänk på hyresgästerna – det är deras hem ni tänker sälja

Ystad Artikeln publicerades
Kvarteret Fridhem, Fasader mot Regementsgatan. En av Ystadbostäders områden i Ystad som riskerar att säljas ut, enligt Hyresgästföreningen.
Foto: Bass Nilsson
Kvarteret Fridhem, Fasader mot Regementsgatan. En av Ystadbostäders områden i Ystad som riskerar att säljas ut, enligt Hyresgästföreningen.

Ystad kommun vill sälla sig till de kommuner i Sverige som gör sig av med delar av sitt viktigaste verktyg för att ta hand om bostadsbehoven hos sina invånare – det kommunala bostadsbolaget. Det är ett stort beslut och ett som vi på Hyresgästföreningen ser stora risker med.

Ystad kommun ställer krav på Ystadbostäder att de ska bygga nytt men har samtidigt sagt nej till nya lånemöjligheter. Därför vill nu Ystadbostäder sälja av lägenheter för att kunna bygga nya lägenheter.

Men att sälja allmännyttiga bostäder är en kortsiktig lösning som kan få allvarliga konsekvenser. Även om försäljningsinkomsterna går till att investera i nyproduktion krymper allmännyttans bestånd.

Varje såld lägenhet motsvarar mindre än en nybyggd lägenhet kostnadsmässigt. Den motsvarar definitivt heller inte det sett till den månadshyra som hyresgästen betalar.

54 procent av hushållen i Sverige har inte längre någon möjlighet att hyra en genomsnittligt prissatt hyresrätt i nyproduktion. För Ystads del ser det ännu värre ut, eftersom medianinkomsten ligger lägre än rikssnittet.

Ystadbostäder har i sitt ägardirektiv ett socialt ansvar och ska tillhandahålla lägenheter av bostadssociala skäl. Det är ett ansvar som ett privat företag inte behöver axla.

När kommunen inte längre kan använda sitt eget verktyg behöver de istället köpa in tjänsten. Som vi sett i andra skånska kommuner för det med sig höga extrakostnader för det lagstadgade bostadsförsörjningsansvaret.

Det är också viktigt att ha de som påverkas allra mest av en utförsäljning i åtanke: hyresgästerna. Det är deras hem det rör sig om.

Privata hyresvärdar lägger i genomsnitt mindre pengar på reparationer och underhåll. En rapport om konceptrenoveringens konsekvenser från Hyresgästföreningen visar att några av Sveriges största privata hyresvärdar bara lägger hälften så mycket i underhåll och reparationer på samma byggnader efter de köpt dem av kommunala bolag.

Förutom underhåll finns också en ökad risk för konceptrenoveringar, med hyreshöjningar som följd. I extrema fall leder det så långt som till “renovräkning”, då hyresvärden helt enkelt har renoverat sig fram till en hyra som hyresgästen inte kan betala.

Vi se också att det finns många oklarheter kring en försäljning av Ystadbostäders bestånd. Hur mycket gäller det? Vilka fastigheter omfattas? När ska de säljas? Vem ska köpa dem?

Kommer kommunen att ställa några krav på köparen i samband med försäljningen, på långsiktighet i ägandet eller att bidra med lägenheter för att underlätta en framtida bostadsförsörjning?

Hyresgästföreningen arbetar kontinuerligt för att kommuner ska bygga nytt – det är både bra och nödvändigt. Men det behöver också ske på ett sådant sätt som skapar ekonomisk och socialt hållbara alternativ för hyresgästerna och ger kommunen möjlighet att uppfylla sitt bostadsförsörjningsansvar.

När det är dags att ta ett formellt beslut om en eventuell utförsäljning av Ystadbostäder hoppas vi att kommunens partier tar sitt ansvar och minns att besluten de fattar påverkar hyresgäster – och deras hem.

Kenneth Gustavsson,

regionordförande för Hyresgästföreningen region södra Skåne

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.