Annons
Insändare

Ingen långsiktig fred med militarism och våld

Kapprustning pågår. Kärnvapnen är fler än någonsin. ”Det totala antalet stridsspetsar i världens militära lager verkar nu öka, vilket är ett oroande tecken på att den nedåtgående trenden som karaktäriserat kärnvapenarsenalerna sedan slutet av det kalla kriget har hejdats”, säger forskare vid SIPRI:s program för nukleär nedrustning, rustningskontroll och icke-spridning.
Skåne • Publicerad 2 augusti 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Österlens fredsfestival arrangeras 6–8 augusti.
Österlens fredsfestival arrangeras 6–8 augusti.Foto: Roger Bing

I Sverige får det traditionella, territoriella, försvaret mer pengar än någonsin. Värdlandsavtalet har öppnat välkomnande dörrar för ett intensifierat militärt samarbete med USA och Nato.

Samtidigt pågår en global klimatkris. Allt fler människor tvingas fly från uttorkade jordar eller mark som försvunnit i havsnivåhöjningar. I Europa rasar hela stadsdelar efter häftiga skyfall.

Annons

Enligt UNHCR har det aldrig varit så många människor på flykt som nu och siffran väntas fördubblas de kommande årtiondena.

Nu finns också insikten om att pandemin och klimatkrisen hänger ihop. Fler och fler visar på sambandet mellan skövling av skog, utrotande av arter, storskaligt jordbruk och köttproduktion, antibiotikaresistens, oreglerad handel med vilda djur och klimatförändringar.

Vi lever i en värld där globalt resande, handel och förtätning av liv i städer, integrerar med avskogning, miljöutarmning och global uppvärmning. Allt detta samspelar och ökar riskerna för helt nya smittor som utvecklas till pandemier, säger bland annat forskaren Johan Rockström.

Vi har alltså en situation där en global militär kapprustning slukar de resurser som vi nu behöver för omställning, där målet måste vara mänsklig och planetär säkerhet.

Nu mer än någonsin ser vi tydligt och klart att militarism och våld inte skapar en långsiktig, hållbar och verklig fred. Militär kapprustning slår idag ut globala satsningar på jämställdhet, jämlikhet, fattigdomsbekämpning och hållbar utveckling, världen över.

Klimatkrisen är här och nu. Inte någon annan stans, någon annan gång. Och det är inte någon annans ansvar. Det är vi som måste förstå att nu är tid att tänka om och dags att ställa om.

Därför ordnar vi en Fredsfestival i dagarna tre, i ett tält på Gjuteriplan i Simrishamn. Vi börjar fredagen den 6 augusti och avlutar med en fredsgudstjänst i Nicolai kyrka (Simrishamn) söndagen den 8 augusti.

Temat är Fred på Jorden och Fred med Jorden. Vi varvar folkbildande föredrag med sång, musik, poesi och samtal. Freds- och klimatrörelser från hela Norden informerar och entusiasmerar! Info om det preliminära programmet finns här https://www.facebook.com/events/471352587545029/?active_tab=discussion . Vi måste reagera och vi måste agera. NU!

Gudrun Schyman, klimatnätverket Fria Pensionärer

Ingalill Bjarten, s-kvinnor, klimataktivist

Jea Jonsson, Kvinnor för fred, Österlen

Annons
Annons
Annons
Annons