Annons
Insändare

Inger Wennhall: Har Skurups politiker glömt att Selma Lagerlöf med Nils Holgersson satte Skurup på kartan?

Anstötlig, för sagolik, är omdömet om Skurups logotyp och Skurups varumärke Nils Holgersson. En barnbok från 1906 passar inte in i det expansiva Skurup anser Johan Bolinder (M), kommunens högsta politiker. Vet politikerna i Skurup vad kultur är? Värnar man om den i Skurups kommun?
Skurup • Publicerad 17 juli 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Selma Lagerlöf fotograferad 1931 i Stockholm
Selma Lagerlöf fotograferad 1931 i StockholmFoto: FLT-PICA

Selma Lagerlöf, en av våra största författare, fick som första kvinna Nobelpriset i litteratur, blev ledamot av Svenska Akademin, kämpade för rättvisa och var en entreprenör av stora mått – Sveriges modernaste kvinna.

Selma Lagerlöf är högst levande även idag, nya dokumentärer, biografier, böcker om hennes brevväxling med vuxna läsare och barn, essäer och kokböcker görs.

Annons

Det politiken i Skurup inte tycks veta är att Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige skrevs för att användas som en geografibok där berättelserna från våra landskap och Nils upplevelser från Mårten gås rygg fascinerade läsarna, stora som små. Nils blev en god pojke! Många i den äldre generationen kan vittna om att man läst boken i skolan.

Ingen som passerar Skurup längs E65 kan missa Nils Holgersson-statyn
Ingen som passerar Skurup längs E65 kan missa Nils Holgersson-statynFoto: Sprisse Nilsson

Det politikerna i Skurup inte heller tycks veta är att Selma Lagerlöf satte Västra Vemmenhög och Skurup på kartan. Boken är översatt till mer än 60 olika språk, likaså har filmer om Nils spridits över världen.

Det kommer turister från hela världen till Västra Vemmenhög som vill se var historien utspelades. Tyvärr har marknadsföringen inte varit den bästa.

Selma Lagerlöfgruppen i Västra Vemmenhög har genom bidrag från Leader Söderslätt fått möjlighet att bli ambassadörer för att sprida kunskap om Selma Lagerlöfs liv och verk och Nils Holgerssons hembygd.

Vi har också haft möjlighet att sprida kunskap i klass 3 på Östergårdsskolan där intresset var stort bland barnen. Nationaldagen gick i kulturens och Nils Holgerssons tecken.

Intresset var stort att få höra mer om Nils i Holger Nilssons stuga på loftet i Svaneholms slott, barn från Rydsgård hade gjort fantastiska teckningar med motiv från berättelsen om Nils. Jag och barn från Rydsgård gestaltade Selma och Nils med Mårten gås och vildgässen.

Johan Bolinder, boken om Nils Holgersson talar om ett samhälle där vi bryr oss om varandra, inte mobbar inte kränker och är en värdig symbol för ett modernt Skurup där vi lever det goda livet.

Du är välkommen till biblioteket i Skurup den 2 oktober då Selma Lagerlöfgruppen fått möjlighet att bjuda in en av våra bästa Selma Lagerlöf-kännare som föreläser om Sveriges modernaste kvinna.

Inger Wennhall, ordförande Selma Lagerlöfgruppen

Annons
Annons
Annons
Annons