Insändare: Ängelholm förebild för sjukhusen i Sydöstskåne
I Ystad slås vårdavdelningar ihop för att det inte går att rekrytera vårdpersonal. Då försvinner vårdplatser och personalen måste lägga mer tid på administrativa arbetsuppgifter, till exempel att leta efter lämpliga vårdplatser till patienterna.
Alla undersökningar visar att en av de saker som människor värderar högst när det gäller ett arbete, högre än en bra lön, är att kunna påverka arbetsplatsen och sin arbetssituation.
I Simrishamn minskade den offentligt drivna blodcentralen radikalt sina tider med mer än hälften utan att meddela de andra, privat drivna, avdelningarna på sjukhuset. Mottagningen för reumatiska patienter fick plötsligt inte ersättning för sina gamla patienter om de kom från fel kommun.
Detta är bara några exempel på hur våra små sjukhus kämpar.
Hälsostaden Ängelholm visar vägen för hur vi istället skulle kunna arbeta. Det är ett spännande projekt där effektiviteten har ökat och patienterna är nöjda med vården.
En av de viktigaste framgångsfaktorerna är korta beslutsvägar. Administrationen minimeras och vårdpersonalen har stort inflytande. Det är några av styrkorna som ett litet sjukhus har.
De små sjukhusen går en dyster framtid till mötes om inte regionen byter riktning. Sjukhusen i Ystad och Simrishamn borde specialiseras och utvecklas.
I framtidens sjukvård är lösningen inte att politiker detaljstyr vården. Patienterna ska stå i centrum för sjukvården och politikerna lyssna på vårdpersonalen.
Jag kommer att göra mitt bästa för att bidra till detta. Lyhördhet, specialisering och flexibilitet är framtiden.
Malin Henriksson (L)
Kandidat till kommun, region och riksdag