Insändare

Insändare: Är Skurupspartiet för obegränsade vinster i välfärden?

Skurup Artikeln publicerades

Den 18 juni skriver Skurupspartiet om Internationella Engelska Skolan (IES) i samband med omröstningen kring obegränsade vinster i välfärden. Varför propagerar de för just den skolan?

Det tråkiga är att de har fel på nästan varje punkt de tar upp. Omröstningen i riksdagen gällde möjligheten att ta ut obegränsade vinster i välfärden, något som cirka 70 procent av Sveriges befolkning är emot.

Sverige är det enda landet i världen som tillåter obegränsade vinstuttag på skattefinansierad verksamhet. Alliansen och SD röstade för detta.

Det är professorn i nationalekonomi Jonas Vlachos som hävdar att friskolor ger glädjebetyg, och enligt honom är det IES som är värst. De ger mest glädjebetyg av alla friskolor.

Missionen för IES är enligt Skurupspartiet att hjälpa elever. Men IES ägs av ett riskkapitalbolag vars mission är att tjäna så mycket pengar som möjligt. IES gör en vinst på ca 150 miljoner varje år.

Skurupspartiet menar också att det finns risk för stagnation med bara en offentlig skola.

Sanningen är snarare att med friskolor så får vi en segregerad skola. Den likvärdiga skola som det ofta talas om i Sverige och som är det första som nämns i Skollagen har upphört att finnas. Men detta är inte förvånande. Alliansen agerar för att kortsiktig profit ska vara möjligt.

Det som i slutändan blir resultatet är att pengar menade för vår gemensamma välfärd hamnar i riskkapitalisters fickor. Låt oss sätta stopp för vinster i välfärden i valet i höst.

Göran Brante och Annika Weitner,

Vänsterpartiet Ystad