Insändare: Bibliotek är till för alla
Det innebär såklart att besökarna helst inte ska prata högt i mobil och att barn helst inte ska springa i hela biblioteket.
Någon gång händer det ändå. Ibland glömmer både vuxna och barn sig.
Det är glädjande att vi har många barn och unga på besök. Enligt bibliotekslagen och olika måldokument ska deras läsning och besök prioriteras.
Bibliotekens uppdrag har förändrats till att vara också mötesplatser, där besökarna grupparbetar, läser högt, fikar och pratar. Bibliotek är inte lika tysta som tidigare.
Vi som jobbar här är mycket stolta och glada att vi har fått uppdraget att förändra bibliotekens miljö, öppettider och verksamhetens innehåll. Tack till våra ansvariga chefer och politiker.
Från 2014 till 2017 steg antalet besökare på stadsbiblioteket med över 17 000 besök per år. Det innebär att det kan komma upp till 200 fler besökare på en dag. Klart att det märks.
Biblioteket byggdes 1983 när Ystads kommun hade cirka 24 000 invånare. Nu bor här över 30 000 invånare. I en snar framtid, jag har sagt 2026, räcker inte stadsbibliotekets yta till längre.
De nya miljöerna med flexibla rum och sittgrupper skapar förutsättningar för att varje invånare ska kunna finna sin favoritplats.
Naturligtvis måste besökare ibland dämpa sig för att inte störa andra.
Vi har medvetet inrättat ett tyst läsrum. Där inne måste det vara tyst.
Det finns också ett mindre studierum, där man kan stänga dörren om sig.
Och det händer att vi måste be någon tänka på de andra besökarna.
Oavsett vem du är och vilka biblioteksönskemål du har ska du känna dig välkommen på biblioteken!
Lena Malmquist
Bibliotekschef, stadsbiblioteket i Ystad
Meröppna bibliotek i Glemmingebro, Köpingebro, Löderup och Svarte
Bokbussen