unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Insändare: Biodlare drabbas av betodlarnas gift

Kemikalieinspektionen har nu gett ett nödtillstånd för betodlare att använda ett neonikotinoidpreparat för betodlare.
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Motiveringen är att det är nödvändigt för betodlarna för att få en rimlig skörd. Vidare att betor inte lockar till sig bin eller andra pollinerande insekter då de inte blommar.

Vad vi vet idag är att neonikotinoiderna är ett systemiskt preparat. Detta innebär att giftet cirkulerar i fröet och i växten.

Låter väl inte så farligt, eller hur? Men alla växter har klyvöppningar på undersidan av bladen. Dessa öppningar kan liknas vid människans svettceller.

I klyvöppningen släpper växten ut en liten vattendroppe, framförallt på morgonen. Denna vattendroppen, infekterad med giftet, hämtar bin och andra insekter upp och för tillbaka till kupan eller till samhället. Och sedan är karusellen igång.

Neonikotinoider förbjöds eftersom de gör att bin förlorar förmågan att orientera sig. Inte direkt, men relativt snabbt. Samma påverkan har giftet troligen på andra pollinerande insekter.

Värt att nämna är att under de senaste decennierna har man i Storbritannien funnit att insektsmassan minskat med omkring 70 procent i lantbruksdistrikt. Orsakerna är troligen det moderna lantbruket, monokulturer, ökad väg- och stadsbebyggelse samt påverkan av artificiell belysning.

Naturligtvis är tillståndet att använda neonikotinoider i betodlingar djupt olyckligt och felaktigt.

Här tillåter man lantbrukare att använda gifter som naturen får betala. Biodlare drabbas genom beslutet tillåta giftet av förluster, både ekonomiskt och miljömässigt.

Vad är det i bedömningen som gör att lantbrukarens intressen väger tyngre än naturens och biodlarnas intressen?

Vi ska inte heller glömma det personliga ansvaret. Hur kan en lantbrukare tillåta sig att använda gifter som bevisligen drabbar naturen. Och som på relativt kort sikt fördärvar den naturmiljö som lantbrukaren själv bygger sin ekonomi på.

Och hela tiden tiger lantbrukarna egna organisationer stilla.

Bo Herou

biodlare