Insändare

Insändare: Dåliga förlorare

Ystad Artikeln publicerades

Återigen har vi upplevt en tidvis hätsk och tråkig ”teaterstämning” i Ystads fullmäktige. Man kan konstatera att ödmjukheten lyser med sin närvaro.

Det är verkligen inte med något större nöje man tar plats inför fullmäktigesammanträdena. De minnesgoda kan konstatera att det inte är första gången, som jag noterat detta.

Jag hade faktiskt hoppats på att det skulle lugna ner sig och med tiden bli lite mer balanserat men tyvärr. Kvällens lågvattenmärke inträffade då en fullmäktigeledamot uttalade sig nedlåtande och kränkande i debatten.

Att hålla sig till sakfrågor och debattera dessa tillhör naturligtvis fullmäktiges spelregler. Personangrepp hör däremot inte hemma i en vuxenvärld av politiker.

Vi vuxna borde kunna hantera våra känslor och fungera socialt även i stridens hetta. Vi ska dessutom vara förebilder inte minst för den växande generationen, vilket alldeles för många i vuxenvärlden av idag verkligen har svårt att leva upp till.

Våra fullmäktigesammanträden ska vara ansiktet utåt för medborgarna. Låt det inte bli en spelplan för att spela ut sitt register av bitterhet, motvilja och okunskap. Det är faktiskt en alldeles för viktig arena för att användas som teaterscen för populistiska och känslomässiga utspel.

Vi borde aldrig acceptera personangrepp i något sammanhang. Ledamöter och ansvariga i fullmäktige som kommer i kontakt med detta borde reagera och verka för ett trevligare förhållningssätt mot varandra.

Förhoppningsvis kan och vill alla ledamöter ställa upp på detta. Vi behöver alla arbeta för att återskapa och förstärka förtroendet för politiken och demokratin.

Ett tips: Gör ett studiebesök på ungdomsfullmäktige, där ungdomarna bidrager till en mycket trevlig stämning – en förebild faktiskt för oss vuxna.

Göran Göransson

KD Ystad

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.