GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Elkabeln bidrar till höga elpriser

Av YA 16 januari framkommer att Ystads kommun ”välkomnar en elkabelförbindelsen” mellan Sverige och Tyskland.
Ystad • Publicerad 25 januari 2019
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Svenska kraftnät fortsätter att utreda en kabeldragning till Tyskland. Vid årsskiftet kommer ett mer exakt förslag presenteras om var markkabeln bör grävas ner.
Svenska kraftnät fortsätter att utreda en kabeldragning till Tyskland. Vid årsskiftet kommer ett mer exakt förslag presenteras om var markkabeln bör grävas ner.Foto: Svenska kraftnät

Jag vet inte om våra myndigheter i Stockholm bryr sig om vad Ystads kommun tycker om detta eller om Ystads kommun har kompetensen att bedöma om detta internationella projekt är bra eller dåligt. Jag kan ändå inte låta bli att kommentera.

Södra Sverige har idag normalt ett effektunderskott (det vill säga, det konsumeras mer el här än vad som produceras).

En absolut majoritet av vår el produceras norrut, inte minst nu när Barsebäck är nedlagt. Transportkostnaderna för att överföra el från norr till söder är höga och det märks genom att vi konsumenter i södra Sverige betalar mer för elen än resten av landet.

Genom att tappa av ytterligare elproduktion från södra Sverige genom den nya kabeln blir effektunderskottet ännu större och elpriserna kommer att öka.

Egentligen är det här kabelprojektet bara ett sätt att för elproducenterna i Sverige att få tillgång till en större marknad och samtidigt hålla priserna uppe.

Ja, men om vi nu har ett underskott här kan vi ju tillföras el från Tyskland med den nya kabeln hävdar någon. Men Tysklands elbalans är i huvudsak baserad på fossilkraft och det vill ingen ha.

Vårt förra s-märkta kommunalråd i Ystad har sett sig föranledd att ge följande kommentar: ”En sådan elförbindelse kommer ju att innebära tryggare elleveranser och möjligheter att öka andelen förnybar elproduktion i framtiden”.

Detta är rent nonsens. Förnybar el är kraftigt subventionerad och det enda som påverkar andelen förnybar energi är subventionernas storlek.

Beträffande trygghet i elleveranserna tror jag att de flesta hellre ser att vi behåller och moderniserar vår kärnkraft än att vi bli beroende av tysk och dansk fossilkraft.

Håkan Stigander

Ystad

Civilingenjör och seniorkonsult inom elmarknadssektorn

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.