Insändare: En segregerad kommun där hus i småorter förfaller
Det påminner mer om gamla Östeuropa än om ett välutvecklat Sverige. Vem känner för att flytta in i dessa samhällen – knappast om man har chans att välja.
Det blir med andra ord en ond cirkel för vissa samhällen. Husen är billiga eftersom de är svårsålda. Personer, som tyvärr inte tar så stort ansvar för sitt boende ser en chans att komma över dessa billiga hus och i flera fall tilltar misskötseln.
Flera lycksökare köper fastigheter för att dyrt kunna hyra ut dessa till nyanlända, som inte får tag i någon bostad i centralorten.
Tyvärr brister ofta fastighetsunderhållet och hyresgästerna blir hänvisade till undermåliga boenden.
Kommunen bidrager tyvärr också till denna utveckling genom att sälja ut fastigheter till ibland mindre seriösa fastighetsägare. I vissa fall exempelvis de kulturhistoriskt värdefulla skolbyggnaderna i Löderup ”dumpade” kommunen bort.
De skulle även fortsättningsvis kunnat ha använts för skoländamål. Det fanns ju tydligen ett behov eftersom man i stället valde att införskaffa så kallade paviljonger.
Tyvärr har alltså kommunens sparåtgärder bidragit till ytterligare förfall och dekadans i byn.
Jag har tidigare skrivit om ”Vad vore Ystad utan landsbygden?”. Ska landsbygden bli attraktiv måste kommunen arbeta för ett helhetstänkande i vilken centralorten, de mindre samhällena och landsbygden lever i ett symbiosförhållande med varandra.
Det gäller naturligtvis att upprätta en godtagbar kommunal service men också att värna om det allmänna intrycket och attraktionskraften av byarna för att inte känslan av ”vi och dom-mentalitet” i kommunen ska förstärkas.
Det räcker inte att ”dutta ut ” lite Fokuspengar och sedan tro att nu har kommunen gjort sitt. Det behövs en genomgripande diskussion i byarna hur fastighetsägarna ska värna om boendemiljön, vilket alla är vinnare på.
Kommunen måste ta denna stafettpinne tillsammans med lokala grupper för att skapa fokus på utemiljö och fastighetsunderhåll. Förfallet får inte fortsätta.
Det får inte utvecklas som i Löderup där flera fastigheter förstör intrycket och drar ned byn. Trots anmälningar händer inget från kommunen och förfallet fortsätter.
Det finns faktiskt mycket konstruktiv kraft i byarna – det gäller att väcka det till liv och skapa en positiv utveckling.
Göran Göransson
KD Ystad