Annons
Insändare

Insändare: Förändringar till det sämre

Jag brukar undvika att kommentera politiska utspel om Arbetsförmedlingen (Af). Dock har jag nu slutat min anställning där, varför jag inte längre behöver ta hänsyn till det.
Simrishamn • Publicerad 5 januari 2019
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT

Om vi börjar med Moderaternas och Kristdemokraternas budget som gått igenom i riksdagen så kommer budgeten innebära att över 2000 kolleger kommer att förlora sina jobb samt att 4500 färre arbetslösa får möjlighet till utbildning eller praktik.

De kritiserade extratjänsterna kommer att avslutas, där vi nu börjar se att allt fler övergår till ett reguljärt arbete.

Annons

Man måste också beakta att skillnaden mellan att få ”ett bidrag” eller att få en lön från arbetsgivaren upplevs som väldigt positivt för de som innehar en extratjänst.

Jag tror att man själv måste ha varit arbetslös en längre tid för att förstå den positiva känslan av att kunna öppna ett lönekuvert för utfört arbete.

Arbetsförmedlingen har under en längre tid fått höra att de inte klarar av att matcha arbetslösa mot lediga jobb, men de är få politiker som tar upp att detta beror på att det fattas arbetskraft med rätt kompetens för de lediga platserna.

AF har länge efterfrågat större satsningar på yrkesutbildningar utöver vad de kan erbjuda. Med den antagna budgeten kommer nu även AF att få dra ner på sina arbetsmarknadsutbildningar.

Jag tror inte att de politiker som stämt upp i hetsjakten på Arbetsförmedligen har klart för sig vilka samhällsviktiga arbetsuppgifter som utförs av arbetsförmedlarna.

Väldigt många jobb har band annat kommit till genom att arbetslösa fått stöd till att starta upp egna företag, varav en del har vuxit och har idag ett flertal anställda.

Det framgångsrika arbetet som mina kolleger gör för att få personer med funktionshinder ut i arbete borde få mer uppmärksamhet och detta är bara en del av arbetsuppgifterna som utförs på Arbetsförmedlingen och som borde lyftas fram.

Tyvärr är det bara några få lokala politiker som besökt AF och tagit del av det arbete som dagligen utförs.

Det hade varit klädsamt om Liberalernas företrädare i Simrishamn besökt AF innan hon tillsamman med andra skånska liberaler skrev under ett upprop som innehåller förslag på att lägga ner AF i sin nuvarande form.

Att lägga ut delar av AF:s arbetsuppgifter på privata aktörer har vi tyvärr mest negativa erfarenheter av.

Annons

Det är min förhoppning att politiker framöver tar fram ordentliga faktaunderlag om AF innan man föreslår indragningar och förändringar av myndigheten.

Till sist vill jag tacka alla trevliga arbetssökande/arbetsgivare/kolleger som jag träffat under mina 30 år på Arbetsförmedlngen.

Lennart Månsson

Simrishamn

Annons
Annons
Annons
Annons