Annons
Insändare

Insändare: Fyra förslag för en bättre skola

Alla barn ska klara skolan. Men i den svenska skolan misslyckas allt fler elever. Det märks även i Ystad där resultaten i skolan försämras. Var tionde elev går ut grundskolan utan gymnasiebehörighet.
Ystad • Publicerad 4 september 2018
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Fyra förslag för en bättre skola i Ystads kommun, presenterar LIberalerna. Här en bild från Svarteskolan där läraren Ann-Sofie Penca undervisar.
Fyra förslag för en bättre skola i Ystads kommun, presenterar LIberalerna. Här en bild från Svarteskolan där läraren Ann-Sofie Penca undervisar.Foto: Cecilia Billgren

Ystad har fallit i Lärarförbundets rankning över hur bra skolan är. När lärarna upplever stress och har hög sjukfrånvaro visar det att något är fel.

När man inte klarar av skolan blir det svårt att få ett arbete. Vi en växande arbetslöshet bland ungdomar som hoppar av skolan och bland nyanlända. Att leva på bidrag begränsar människors frihet och möjlighet till självständiga liv.

Annons

Allting börjar i skolan. Går det bra för skolan, går det bra för Sverige.

Det finns många skäl till att vi har hamnat där vi är nu. Ett är att skolpolitiken bygger på en socialdemokratisk tro att alla är lika och att alla ska läsa på högskola. Det tycker vi är fel.

Människor är nämligen olika. En del har fallenhet för det teoretiska och andra för det praktiska. Alla ska klara skolan och få en utbildning, men inte nödvändigtvis samma.

Vi har fyra konkreta förslag för att förbättra skolan:

1. Låt lärare vara lärare: Mer tid till elever, mindre tid till byråkrati. Ge lärarna högre löner och bättre arbetsvillkor. Därför vill Liberalerna införa lärarassistenter. Liberalerna vill nationellt förbättra lärarnas arbetssituation genom 18 000 nya lärarassistenter, varav cirka 54 skulle hamna i Ystad.

2. Särskilda undervisningsgrupper: Alla elever är olika och ska därför inte stöpas i samma mall. Därför behövs fler särskilda undervisningsgrupper i svensk grundskola.

3. Lugn och ro i klassrummen: För att alla elever ska nå kunskapsmålen behöver det vara lugn och ro i klassrummet. Ordningsproblemen i den svenska skolan drabbar hårdast de barn som inte har stöd hemifrån. Vi vill ha mobilfria klassrum och ge skolor möjlighet att införa skriftliga ordningsomdömen.

4. Fler lärlingar: Vi behöver uppvärdera de praktiska yrkena. Nu är det dags för riktiga lärlingsutbildningar där utbildningen sker ute på lokala företag. Vi vill se ett kraftigt utbyggt lärlingssystem – en tvåårig yrkesskola- exempelvis inom hantverkaryrken.

För oss ska kunskapsskolan ge alla barn en chans att hitta sin väg och uppnå sin dröm. Det finns inget viktigare för ett barns möjligheter i livet än skolan. Därför måste vi uppvärdera skolan och skapa förutsättningar för alla barn att få en utbildning.

Liberalerna är skolpartiet. Vi är beredda att ta ett långsiktigt ansvar. Vi sätter skolan först.

Annons

Peo Lind (L)

Karin Olsson-Lindström (L)

Mats Persson (L)

Riksdagsledamot, ekonomisk-politisk talesperson

Annons
Annons
Annons
Annons