Insändare: Ideologin viktigare än att hålla vallöften
Det är väldigt svårt att veta hur framtiden blir, vad som måste prioriteras under en mandatperiod. Ska man då vara låst vid ett vallöfte som förlorat sin prioritet under mandatperioden?
Jag som väljare måste lita på de jag röstar på gör det bästa för Sverige och oss som bor här, men jag vill veta i vilken riktning de olika partierna vill ta, vilket samhälle som de vill skapa.
Då måste vi ge politikerna mandat att ta de beslut som går i den riktningen utan att låsa sig vid vallöften som inte är relevanta i eventuell framtida situation.
Ett annat problem är att man kan dölja en agenda genom att opportunistiskt säga vad folk vill höra och därmed fiska röster. Vi har idag partier som har samarbete med bland annat Alt Right genom Daniel Friberg.
AR:s talesmän har sagt"varför inte torpedera flyktingbåtarna så är vi av med problemet", "Släng ner alla ickevita i tunneln under Engelska kanalen och spräng skiten så slår vi två flugor på en gång" och att "kvinnor bara ställer till det i politiken och borde inte ha rösträtt", bara för att nämna något.
Det finns konstaterade kontakter med denna rörelse och politiska parti i Sverige
Politiker som skrivit rasistiska insändare på webbsidan Avpixlat, och som idag heter Samhällsnytt (med alternativa sanningar), har i botten en nyfascistisk ideologi. Insändarna har på politikernas begäran tagits bort av Avpixlat.
Vi ställer krav på våra politiker och det med all rätt, men är det inte dags att ställa krav på oss som röstar? Att vi tar reda på fakta så vi vet vad vi röstar på.
Ska vi ha ett tolerant samhälle där man inte ska underblåsa motsättningar mellan folk i landet och att alla människor har lika värde måste vi väljare börja tänka. För det är så att även intelligenta människor måste tänka ibland.
Rösta inte därför ni är emot något parti, rösta istället för något som står för ett jämlikt samhälle oavsett religion, hudfärg, kön eller etnisk bakgrund.
Många undersökningar visar att ett ojämlikt samhälle för med sig sociala problem som kriminalitet, segregerade bostadsområden, många människor i fängelse, låg tillit människor emellan, stora problem med drog- och alkoholmissbruk, låg social rörlighet och sänkt förväntad livslängd.
Roland Ekström
Skåne-Tranås